SNG Maribor, 20. 2. 2014

John Gabriel Borkman v HNK v Varaždinu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z uprizoritvijo drame Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik v petek, 21. februarja 2014, gostovala v HNK v Varaždinu. Nastopili bodo Igor Samobor k. g., Ksenija Mišič, Viktor Meglič, Nataša Matjašec Rošker, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Henrik Ibsen (1828–1906) velja za enega najpomembnejših svetovnih dramatikov, ki je v svojih številnih dramskih delih z drznostjo odgrinjal zamaskirane družinske odnose v na videz urejenih meščanskih družinah. Kot natančen opazovalec malomeščanske moralne zatohlosti, zlagane pobožnosti in grehov očetov, ki bremenijo sinove, je sprožil nemalo razburjenj, ostrih polemik in škandalov.

Naslovni junak Ibsenove drame John Gabriel Borkman (1896), bivši bančni direktor, je z ilegalnimi finančnimi špekulacijami zapravil celotno ženino premoženje in prihranke svojih strank, zaradi česar je pristal v zaporu. Družino je iz eksistencialne stiske rešila Borkmanova svakinja in njegova prva ljubezen Ella, ki jo je preračunljivo zapustil zaradi materialnega položaja njene sestre Gunhild. Borkman in Gunhild, ki moža sovraži, živita drug mimo drugega, edina skupna točka njunega odtujenega življenja je sin Erhart. Do soočenja in neizbežnega obračuna s preteklostjo, sedanjostjo in konfliktom interesov glede prihodnosti pride v trenutku, ko na smrt bolna Ella obišče sestro Gunhild in Johna z željo, da bi njun sin Erhart do smrti živel ob njej.

Ibsenovo izjemno aktualno besedilo je na mariborski oder – premiera je bila 10. maja 2013 – postavila Mateja Koležnik, ki se z izjemno natančnostjo loteva analiz in postavitev klasičnih besedil, ki v sebi nosijo duh sodobnega časa.

Predstavo si bodo ogledali tudi člani Društva hrvaško-slovenskega prijateljstva Varaždinske županije, ki tako zaključujejo prireditve, s katerimi so v februarju obeležili slovenski kulturni praznik, pred predstavo bo zbrane nagovorila Barbara Antolić Vupora, predsednica društva.

SNG Maribor, HNK Varaždin

Povezani dogodki

SNG Maribor, STA, 19. 1. 2016
Mariborska drama z Razlogi za srečo
SNG Maribor, 24. 12. 2021
Voščilo SNG Maribor