Alja Pušič, 13. 11. 2020

Pismo mojemu igralcu Matevžu Biberju

To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Alja Pušič piše igralcu Matevžu Biberju.
:
:

Matevž Biber / Foto: Damjan Švarc

Hvala gledališču, da tega, kar čutim, ni zmožen razumeti nihče drug. Mi ni treba urejati, opisovati, ubesediti gneče slik in vtisov v spominu. Hvala, da ne razumem, kako točno se počutijo drugi – lahko živim s tem, da nečesa ne vem, za dobro človekove svobode in intime.

Odličen igralec je zame tisti, zaradi katerega se v transu vprašam, zakaj mu brezpogojno verjamem. Ne morem kar mimo tega, Cristopher. Tvoj Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, moj skrivnostni primer ali kdo me je pustil nepremično obsedeti v somraku gledališča (Somraku bogov?)

Popolni tujci smo, čeprav se pogosto družimo, vredno je verjeti, da obojestransko – jaz in akterji, zaradi katerih ljubim gledališče.

Vsak gib, poteza obraza, privihanje kotička ust, komaj slišen jek ... verjamem! Verjamem njemu, ki ga še nisem spoznala v obliki njega samega. Človeku mnogoterih preoblek, energij, ki so v bistvu nekdo, le zapisan z besedami na papir. Zaradi njega sem na trnih zdaj in vsakič, ko se dvigne zastor. Naj se dvigne zastor!, da sem lahko spet zunaj sebe in najdem pot nazaj ali se skrijem vase ter odkrijem marsikaj novega.

Matevž Biber, hvala. Naj bo to pismo moj poklon Vašemu delu, doprinosu k slovenskemu gledališču. Dokaz, da ste s svojo odličnostjo in strastjo vplivali na občinstvo.

V mojih očeh so Vaši igralski presežki razlog, da se predstav jasno spomnim, prav tako kot občutka, s katerim sem odšla ... s katerim sem se vračala.

Zaradi Vas nikdar ne pozabim, kaj pomeni biti občudovalec gledališča in zakaj to sem. Zakaj se tudi jaz želim z umetnostjo izražati, biti izražena skoznjo.

- Alja Pušič

Koronavirus, Matevž Biber

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Eva Karolina Soršak, 11. 11. 2020
Ljubezensko pismo SNG Maribor
Kaja Novosel, 12. 11. 2020
Pismo namišljenemu abonmaju
Katka Slosar, 12. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Gregorju Bakoviću
Anastazija Leščak, 12. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Radku Poliču - Racu
Nuša Komplet Peperko, 11. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Roku Kravanji
Anja Golob, 13. 11. 2020
Pismo moji igralki Maruši Majer
Simona Špolad, 14. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju
Lev Avberšek, 14. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Marku Mandiću
Penelopa Slosar, 15. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Jerneju Šugmanu
Ruža Kovać

Čisti presežek! Čestitke avtorici. 14. 11. 2020