Lev Avberšek, 14. 11. 2020

Pismo mojemu igralcu Marku Mandiću

To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Lev Avberšek piše igralcu Marku Mandiću.
:
:

Marko Mandić / Foto: Tone Stojko

Marko, na prvo predstavo, v kateri sem te gledal, imam le bežen spomin. Amfiteatrsko prizorišče, Sliva Čušin, kosi mesa, vpitje, ti. Razdrobljenost teh slik, ki jih vidim pred očmi, je najbrž posledica tega, da sem bil na tisti predstavi pred kakšnimi 13 leti, star nič več kot deset let. Ja, že od malih nog so mi privzgajali ljubezen do gledališča. V nekem obdobju sem si celo želel postati režiser. Sicer za zdaj kaže, da hodim po neki drugi poti, ne glede na to pa ohranjam navdušenje nad odrom. Gledališčni ponedeljki – tisti dnevi, ko sem imel abonmajske predstave – so hladni, ljubljansko sivi, decembrski, polni plaščev, šalov in parfumov. Ljudje se gnetemo v predprostorih Drame in komaj čakamo, da lahko zasedemo svoja mesta. Da nas vi (ti) zvabite v kakšni dve uri trajajočo potopljenost v neko vzporedno zavest, kjer so pravila doživljanja malce drugačna, malce manj rigidna. Že dolgo te nisem videl. Želim si, da bi lahko kar danes šel v gledališče. Zdajšnja realnost je brezgledališčna. Kar čutim, kako smo postali ljudje bolj togi in zakrknjeni. Nova realnost bo boljša, če se bomo spet srečali – vi na odru, mi v parterju – in vsekakor je nujno zagotoviti, da nam tega kdo ne prepreči.

Lepo bodi,

Lev

Koronavirus, Marko Mandić

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Anastazija Leščak, 12. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Radku Poliču - Racu
Alja Pušič, 13. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Matevžu Biberju
Anja Golob, 13. 11. 2020
Pismo moji igralki Maruši Majer
Simona Špolad, 14. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju
Penelopa Slosar, 15. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Jerneju Šugmanu
Gregor Gajič, 15. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Mateju Pucu
Zoja Gobec, 16. 11. 2020
Pismo koreografu Edwardu Clugu
Lucija Tavčar, 17. 11. 2020
Pismo Slovenskemu stalnemu gledališču Trst
Klar Opraus, 18. 11. 2020
Pismo gledališkim ustvarjalcem