Neža Vengust, 20. 12. 2020

Pismo Golemu življenju

Vrata slovenskih gledališč so zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo in odri samevajo. Gledalci pa v času zaustavitve v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Neža Vengust piše ustvarjalkam performansa Golo življenje.
:
:

Foto: Via Negativa

Ko sem 11. oktobra lani stopila v Moderno galerijo, kjer je pod okriljem festivala Mesto žensk v avditoriju potekal performans Golo življenje, si nikakor nisem mislila, kako globoko me bo pretresel in vplival name. V neprijetno napetem ozračju sobe sem se spraševala, kaj me čaka, saj kljub svojemu zanimanju za umetnost še nikoli nisem bila del publike med performansom. Vso predstavo sem bila popolnoma navdušena nad atmosfero, ustvarjeno v prostoru – kako se je neprijetnost mešala z vonjem po sveže naribanih kumarah in korenju ter z občasnim smehom publike. Dogodek je bil popolnoma drugačen, kot sem si ga predstavljala, nastopajoče so se me dotaknile s svojo surovostjo in neomajno voljo.

Predstava me je pahnila v razmislek o ženskem telesu ter njegovih zmožnostih, vlogi in pomenu v družbi ter medsebojnem odnosu ženske in skupnosti. V meni pa je vzbudila tudi novo zanimanje za performans. Olja, Anita, Kristina, Sara, Anja in Ena, zahvalila bi se vam, saj sem zaradi Golega življenja začela odkrivati in popolnoma drugače razmišljati tako o lastnem telesu kot o performansu.

Globoko upam, da bom čim prej lahko ponovno doživela občutek navdušenja in posledičen večdneven razmislek ob ogledu še kakšne podobne predstave.

- Neža Vengust

Golo življenje, Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Saša Tabaković, 16. 12. 2020
Pismo moji igralki Nini Valič
Petra Tanko, 17. 12. 2020
Pismo moji Nevenki, Koprivšek, seveda
Nika Jurman, 18. 12. 2020
Pismo mojim igralkam in igralcem
Matic Ferlan, 15. 12. 2020
Pismo mojemu igralcu Urošu Kaurinu
Ivana Hauser, 19. 12. 2020
Pismo Dragi Potočnjak
Vid Jožef Humer, 21. 12. 2020
Pismo gledališkim delavcem
Nik Emili, 23. 12. 2020
Pismo gledališki publiki
Domen Bertoncelj, 5. 1. 2021
Pismo Jaki Šimencu in Janku Ovnu
Anja Novak, 23. 1. 2021
Zapisi iz brloga: Anja Novak
Neža Vengust, 5. 2. 2021
Neža Vengust bere sodobno slovensko dramo