Nik Emili, 23. 12. 2020

Pismo gledališki publiki

Vrata slovenskih gledališč so zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo in odri samevajo. Gledalci pa v času zaustavitve v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Nik Emili piše gledališki publiki.
:
:

Foto: Pixabay

Od nekdaj rad zahajam v gledališče. Najraje gledam kak muzikal ali komedijo. Ne maram pa tragedij. Preveč tragične. Zadnja predstava, ki sem si jo ogledal v tržaškem SSG-ju, je bila Stoletje mjuzikla. Res prekrasna predstava. Kasneje sem si ogledal tu pa tam tudi nekatere posnetke na youtubu. Ampak pri virtualnih gledaliških igrah je vedno nekaj manjkalo. In sem razmišljal, razmišljal, razmišljal ... dokler nisem prišel do zaključka, da je to, kar manjka, publika.

Igralci lahko igrajo odlično, scenski efekti so lahko tudi odlični, ampak če manjka publika, se vse spremeni. V gledališču je pomembno tudi dejstvo, da nisi sam. Veliko ljudi gleda predstavo istočasno kot ti, pa ima ob njej lahko čisto drugačne občutke. To lahko imenujemo gledališka magija ... vsi gledajo isto predstavo, ampak vsak vidi svojo igro.

Še nikoli nisem šel sam v gledališče. Vedno sem koga povabil s sabo ali pa sem se pridružil kaki skupini, ker so mi komentarji med predstavo včasih pomembnejši kot predstava sama.

Zdaj pa sem sam doma, na kavču ali pa na postelji. Sam gledam katerokoli reč in res ne vem, komu bi kaj šepnil. S kom bi kaj komentiral, s kom bi sploh užival. To je današnje največje breme, samota.

Dragi sogledalci, upam, da se kmalu spet srečamo v gledališču.

- Nik Emili

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Petra Tanko, 17. 12. 2020
Pismo moji Nevenki, Koprivšek, seveda
Neža Vengust, 20. 12. 2020
Pismo Golemu življenju
Vid Jožef Humer, 21. 12. 2020
Pismo gledališkim delavcem
Nika Jurman, 18. 12. 2020
Pismo mojim igralkam in igralcem
Ivana Hauser, 19. 12. 2020
Pismo Dragi Potočnjak
Domen Bertoncelj, 5. 1. 2021
Pismo Jaki Šimencu in Janku Ovnu
Blaž Valič, 1. 1. 2021
Pismo mojim kolegicam in kolegom