Neja Repe bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Neja Repe

Neja Repe je zaključila študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Ukvarjala se je predvsem s televizijsko scenaristiko in režijo, v zadnjem času pa se posveča pisanju, novinarstvu in produkciji neodvisnih kulturnih projektov. V branje priporoča tekst Ritrit avtorice Vesne Hauschild.


Foto: osebni arhiv

VALDA: Živjo, vsi! Moje metode so bulšit-fri. Dolžni ste sebi in svojemu organizmu, da z njim ravnate spoštljivo in tega vas bom jaz naučila. Zlepa ali pa zgrda.

V iskanju dramskih besedil, ki se svoje materije lotevajo s ščepcem črnega humorja, mi je v oči padla “prirodna parodija” Ritrit dramatičarke Vesne Hauschild. Gledališkemu občinstvu je najbrž najbolj poznana po svojem nagrajenem besedilu Inventura. Ritrit je nastal kasneje, leta 2017, tematsko pa nadaljuje avtoričino prevpraševanje aktualnega kapitalizma.

Ritrit nam predstavi štiri izgubljene duše, ki si privoščijo duhovni oddih v objemu neokrnjene narave. Zakonca Svetlana in Stane sta tipičen zdolgočasen par srednjih let. Ona je depresivna. On je zaverovan v zaslužek. Dvajsetletna Maya z ipsilonom se boji staranja in odgovornosti za lastno življenje. Svit, prav tako dvajsetletnik, se bori s svojimi resničnimi in namišljenimi boleznimi. Trije terapevti, ki jih poskušajo obvladovati z novodobnimi floskulami, so sami zgolj zrcalna slika svojih varovank in varovancev. Dušna šepetalka Jaspis je v pačulijev duh odeta Svetlana, ki rešitev za svojo neizpolnjenost išče v romanci. Guru Rafael, ki ima sumljivo preteklost na Tajskem, je zgolj postarani Svit, ki še vedno verjame v svoj bulšit. Mlada terapevtka Valda pa je zrcalna sika Staneta. Svojo denarno dobrobit postavlja na najvišje mesto, le da obenem laže tudi sama sebi. Instant duhovna rast pa je tako zgolj razvrednotenje besede, duhovnosti in medčloveških odnosov.

Ritrit je sodobna drama, ki duhovito ujame tokove popularnega psevdopsihološkega bulšita in tendenco slovenske družbe, da se vsak spozna na vse. Priporočam.

Povezava: Ritrit


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neja-repe-bere-sodobno-slovensko-dramo