Jasna Janež, 27. 12. 2019

Jasna Janež bere sodobno slovensko dramo

Študentka zadnjega letnika magistrskega študija slovenistike, amaterska igralka, pesnica, rekreativna športnica Jasna Janež je štafetno palico prejela od Vida Skrbinška, sama pa jo predaja Anamariji Krajšek. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih tekstov in se odločila, da bo v branje priporočila besedilo Dvigalo Petra Semoliča.
:
:

Foto: osebni arhiv

Si predstavljate, da se znajdete v pokvarjenem dvigalu s šestimi tujci? Tema je in na nekaj kvadratnih metrih se stiskate z neznanci. Kaj bi storili? Kako bi začeli pogovor, če sploh? O čem bi se pogovarjali z ljudmi, ki jih verjetno ne boste nikoli več videli? Bi razkrili svoje intimne svetove? Kako bi reagirali, če bi nekdo od teh ljudi poleg vas ubil nedolžnega fanta, ki čepi na tleh in je zavit v tišino? Če želite izvedeti, kako bi na ta vprašanja odgovorile dramske osebe v drami Dvigalo, preberite dramski tekst, ki ga je napisal Peter Semolič. 

Povezava: Dvigalo

Peter Semolič, Dvigalo

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Anuša Petr, 20. 12. 2019
Anuša Petr bere sodobno slovensko dramo
Domen Šuman, 22. 11. 2019
Domen Šuman bere sodobno slovensko dramo
Urška Bračko, 29. 11. 2019
Urška Bračko bere sodobno slovensko dramo
Tajda Lipicer, 6. 12. 2019
Tajda Lipicer bere sodobno slovensko dramo
Vid Skrbinšek, 13. 12. 2019
Vid Skrbinšek bere sodobno slovensko dramo
Helena Šukljan, 3. 1. 2020
Helena Šukljan bere sodobno slovensko dramo
Bor Ravbar, 10. 1. 2020
Bor Ravbar bere sodobno slovensko dramo
Anamarija Krajšek, 17. 1. 2020
Anamarija Krajšek bere sodobno slovensko dramo
Mia Hočevar, 24. 1. 2020
Mia Hočevar bere sodobno slovensko dramo
Eneja Urnaut, 31. 1. 2020
Eneja Urnaut bere sodobno slovensko dramo