Ivana Zajc, 27. 8. 2021

Ivana Zajc bere sodobno slovensko dramo

Dr. Ivana Zajc je publicistka, ki deluje na RTV Slovenija, teatrologinja in literarna raziskovalka. V svojih znanstvenih in strokovnih delih se med drugim ukvarja s sodobno slovensko dramatiko in prozo, mladinsko književnostjo, temami s področja literarne teorije pa tudi z digitalno humanistiko. Je selektorica gledališke nagrade tantadruj. V branje priporoča dramski tekst Naše skladišče avtorice Tjaše Mislej.
:
:

Foto: osebni arhiv

Čeprav me navdušujejo tudi različni sodobni dramski eksperimenti, ki se jih slovenski dramatiki radi lotevajo, sem izbrala delo, ki bi mu lahko rekli »klasično«. Drama Tjaše Mislej Naše skladišče se dogaja v skladišču velike trgovine, kjer se prepletajo dialogi štirih delavk. Gre za eno tistih besedil, ki tečejo tako naravno, kot bi v resnici poslušali živo govorico – dialogi so živahni, prepričljivo zgrajeni liki kar izstopijo iz teksta in zaživijo pred nami. Vsak od njih ima svoj pogled na svet, izrazit značaj in specifičen potek misli, ki se kaže v individualni govorici. Vse skupaj je – tako kot je za besedila dramatičarke značilno tudi sicer – potreseno z okusno ironijo, med vsakdanjim kramljanjem in iskrivim humorjem, ki nas nasmeje, pa se pred bralcem prepričljivo izriše podoba teh žensk z njihovimi strahovi in upanji. Preprosti, navidezno banalni prizori med odmori za malico prikažejo sliko sodobne družbe, ki je ganljiva zato, ker je tako zelo neposredna in »resnična«. Ženske so v skladišču v resnici ujete, njihovo delo se nikoli ne konča – ugotovimo ob koncu te drame, ki izzveni v absurdnem ozračju.

Povezava: Naše skladišče

Naše skladišče, Tjaša Mislej

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Paloma Pertot, 16. 7. 2021
Paloma Pertot bere sodobno slovensko dramo
Franjo Frančič, 2. 7. 2021
Franjo Frančič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Gombač, 30. 7. 2021
Andraž Gombač bere sodobno slovensko dramo
Aljaž Primožič, 23. 7. 2021
Aljaž Primožič bere sodobno slovensko dramo
Kaja Šoštarec, 9. 7. 2021
Kaja Šoštarec bere sodobno slovensko dramo
Davorin Juhart, 31. 10. 2021
Davorin Juhart bere sodobno slovensko dramo
Matic Munc, 31. 10. 2021
Matic Munc bere sodobno slovensko dramo
Tia Lončar, 31. 10. 2021
Tia Lončar bere sodobno slovensko dramo
Maja Lazarova, 31. 10. 2021
Maja Lazarova bere sodobno slovensko dramo
Ivana Zajc, 5. 3. 2013
Kdo je kralj?