Matic Munc, 31. 10. 2021

Matic Munc bere sodobno slovensko dramo

Matic Munc je sicer psiholog po izobrazbi, vendar obožuje knjige, film, gledališče, najbolj pa glasbo. Umetnost je zanj edini prostor absolutne svobode v tem ponorelem svetu. V branje priporoča dramo Kim Komljanec 1500 lajkov.
:
:

Foto: osebni arhiv

Vedno sem vesel, kadar ugledam avtorski slovenski tekst, ki z dovolj razumevanja zajema tematiko iz življenja mladih. Kim je dovolj inteligentna in prizemljena avtorica, da se spretno izogne nevarni pasti – pisanju s pozicije odraslega o mladih na pokroviteljski način s finto v levo, torej umetno približevanje svetu mladih z uporabo jezika mladih. Tako je 1500 lajkov pristno besedilo, kjer Evo in njene alter ege spoznamo na način, da verjamemo v avtohtonost zapisanega in glavni lik z lahkoto zaživi že skozi zapisano besedilo. Samopoškodbeno vedenje je ena izmed tabu tem slovenske družbe, velja preobilje predsodkov, urbanih legend in brutalnih zmot, ki jih širijo ljudje z občutkom,da vse vedo. Kim se tematike loteva neposredno, občutljivo in z velikim razumevanjem tematike v ozadju stisk mladih. Z užitkom prebrano!

Povezava: 1500 lajkov

1500 lajkov, Kim Komljanec

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Ivana Zajc, 27. 8. 2021
Ivana Zajc bere sodobno slovensko dramo
Paloma Pertot, 16. 7. 2021
Paloma Pertot bere sodobno slovensko dramo
Davorin Juhart, 31. 10. 2021
Davorin Juhart bere sodobno slovensko dramo
Andraž Gombač, 30. 7. 2021
Andraž Gombač bere sodobno slovensko dramo
Aljaž Primožič, 23. 7. 2021
Aljaž Primožič bere sodobno slovensko dramo
Tia Lončar, 31. 10. 2021
Tia Lončar bere sodobno slovensko dramo
Maja Lazarova, 31. 10. 2021
Maja Lazarova bere sodobno slovensko dramo