Maja Lazarova, 31. 10. 2021

Maja Lazarova bere sodobno slovensko dramo

Maja Lazarova je diplomirala iz dramaturgije v Skopju. Trenutno je študentka magistrskega študija primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem se udeležuje različnih dramskih in filmskih delavnic v Sloveniji in Makedoniji. Zanjo je pisanje odgovornost, knjiga najboljši prijatelj, gledališče drugi dom, življenje dramska zgodba in umetnost cel svet. V branje priporoča dramski tekst Peter Pan avtorice Jere Ivanc.
:
:

Foto: osebni arhiv

V branje priporočam dramski tekst Peter Pan (nastal je po istoimenski igri M. Barrieja) avtorice Jere Ivanc. Večni otrok Peter Pan je znan pravljični lik. Vsebina teksta me je spomnila na zgodbo, v katero sem verjela in jo imela rada v otroštvu. Govori o tem, da si želi Peter Pan za vedno ostati otrok, saj je prepričan, da nas odraščanje oropa domišljije in da odrasli postanemo dolgočasni. Gre za eno najbolj znanih pravljic na temo odraščanja, spoznavanja novih občutkov in sprejemanja odgovornosti, prežeta pa je z veliko mero čarobnosti in simbolike. Peter Pan se noče postarati, noče niti zrasti, želi si leteti, se bojevati s kapitanom Kljuko in raziskovati deželo Nije. To lepo oriše naslednji odlomek iz dramskega teksta Jere Ivanc.

GA. DARLING: Saj vesta, da domišljija ne potrebuje igrač.
MIHA: Saj res!
JAKA razočarano: Eh …
WENDY: Seveda ne. Mi ne potrebujemo igrač, mi imamo domišljijo, in imamo namišljene igrače, in tudi namišljene prijatelje imamo, seveda, kdo pa hoče biti prijatelj čudakov brez igrač, brez televizorja, brez računalnika, tablice in pametnega telefona! (Spet joka.)

Ob branju sem se spomnila na svoje odraščanje in odraščanje danes – besedilo se najbolj dotakne sodobnega odraščanja in prav zato je ta tekst izjemno zanimiv, pomemben za vse generacije, saj je postavljen v sodobnost in prikazuje, s kakšnimi težavami se soočajo mladi v današnjem času. Čeprav gre za resno temo, je vse pojasnjeno v slogu pravljice.
Odraščanju ne moremo ubežati, vendar pa nikoli ne bi smeli odrasti preveč, saj bi bilo to dolgočasno. Vsi skupaj pa moramo odrasti v pogumne in odgovorne ljudi.

Povezava: Peter Pan

Jera Ivanc, Peter Pan

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Ivana Zajc, 27. 8. 2021
Ivana Zajc bere sodobno slovensko dramo
Davorin Juhart, 31. 10. 2021
Davorin Juhart bere sodobno slovensko dramo
Matic Munc, 31. 10. 2021
Matic Munc bere sodobno slovensko dramo
Tia Lončar, 31. 10. 2021
Tia Lončar bere sodobno slovensko dramo
Aljaž Primožič, 23. 7. 2021
Aljaž Primožič bere sodobno slovensko dramo