Gordana Lacić, 20. 10. 2012

Gledališče kot vrtec

Nekaj dni pred letošnjim Festivalom Borštnikovo srečanje sem v enem od ljubljanskih vrtcev vodila delavnico animiranega filma.
:
:

When the mountain changed its clothing / foto Dorian Šilec Petek

Bili smo ravno med občudovanjem galopirajočega konja v praksinoskopu, ko me je prešinilo, da imajo začudeni obrazki ob meni pred seboj še vse življenje. Vrtec je poseben čas. Je čas, ko se med nami še niso vzpostavile razlike, ki bi nas delile. Je čas igrivosti in radovednosti, v katerem je vsak trenutek nov in vznemirljiv in traja v neskončnost. Je čas nesmrtnosti.

Včasih se v življenju zgodi, da te neka misel nekaj dni spremlja in te kar noče zapustiti. V zadnjih dneh se je to zgodilo meni. Otvoritvena predstava festivala When the Mountain
Changed Its Clothing se je nevede prikradla v moje razmišljanje o vrtcu, prihodnosti in minljivosti. Štirideset nastopajočih, nekatere še deklice, druge že na pragu odraslosti so se v predstavi spreizpraševale o neizbežnem odraščanju in vklapljanju v družbo odraslih. »Kaj se zgodi, ko nisi več mlad?« »Postaneš star.« »In kaj se zgodi s starimi?« »Umrejo.« »Boš torej večno živela?«

Kadarkoli sem v gledališču, imam občutek, da zame zunanji svet ne obstaja. V tistem trenutku je moja realnost svet, ki so ga zame igralci ustvarili na odru. Gledališka predstava je zavezana večnemu Zdaj, večni sedanjosti. Že naslednji večer je predstava drugačna, druga. Pa čeprav so igralci, scena in režija ista. Čas v gledališču teče drugače. Vsak trenutek je izmuzljiv trenutek večnosti, ki po tem, ko se konča, postane del gledalčevega spomina. Gledališče je kot vrtec v katerem se (še) vse življenjske poti zdijo možne in mogoče.

Kaj se torej zgodi s predstavo, ko ni več mlada? Postane nesmrtna.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

FBS

Povezani dogodki

Vita Zgoznik, 23. 10. 2012
Dantonova smrt - refleksija
Blanka Lorenčič, 22. 10. 2012
III Furije - refleksija
Iza Strehar, 22. 10. 2012
Nevihta - refleksija
Anja Bunderla, 26. 10. 2012
Konec koncev
Anja Bunderla, 26. 10. 2012
Gospoda Glembajevi - refleksija
Vita Zgoznik, 25. 10. 2012
Obdlanjenje v Spokanu - Refleksija
Aleš Čeh, 19. 10. 2012
Sedma umetnost
Iza Strehar, 19. 10. 2012
Predstavitev A in B produkcije AGRFT
Viktorija Aleksovska, 19. 10. 2012
Predstavitev knjig
Iza Strehar, 20. 10. 2012
10 minut pred predstavo
Gordana Lacić, 2. 9. 2012
Dnevnik Arenovke