Anja Roter, SiGledal, 25. 3. 2011

Zapleši z Vesno – 22 plesov v treh dneh

Naporen tempo? Prav gotovo. Ta konec tedna, natančneje od 25. do 27. marca, lahko preizkusite svojo kondicijo na festivalu mednarodne mreže Aerowaves Plesna Vesna. Ljubljano bo obiskalo več kot sto umetnikov, ki bodo po besedah enega od producentov festivala, direktorja in umetniškega vodje Zavoda En-Knap Iztoka Kovača, soustvarili »v zgodovini Slovenije najbolj intenziven mednarodno obarvan plesni vikend«.
:
:


Mednarodna mreža Aerowaves je pričela nastajati leta 1996 kot nujen odziv na bogato svežo plesno produkcijo znotraj Evrope, ki pa vse prevečkrat ostaja ujeta v svoje lokalno okolje brez možnosti širše promocije. To je zaznal tudi John Ashford, danes direktor Aerowaves, do izpred dveh let pa direktor londonskega gledališča The Place. Odločil se je, da ponudi priložnost številnim mladim, še neuveljavljenim koreografom tako, da njih in njihovo delo predstavi na festivalu Resolution! v The Place ter na drugih dogodkih širom Evrope. Da bi pridobil res celosten vpogled v mlajše plesno ustvarjanje, je za pomoč pri pregledovanju gradiv prosil kolege strokovnjake različnih držav – s tem se je začela plesti gosta mreža, ki je rasla z vsakim novim članom, trenutno število vseh je 40 in prihajajo iz 34 držav Evrope, predstavnik Slovenije je Iztok Kovač.

Plesne predstave, ki jih bomo lahko videli v Ljubljani v naslednjih dneh, so rezultat lanskoletnega srečanja v Moskvi konec oktobra, kjer so člani izmed skoraj 600 prijavljenih izbrali 19 predstav. Tako lahko rečemo, da izbrani koreografi dejansko predstavljajo nekaj trenutno najbolj obetavnih umetniških imen, med njimi zavzemata mesto tudi slovenska predstavnika Rosana Hribar in Gregor Luštek, ki sta s konkurenco pometla že na letošnji Gibanici.


Letno srečanje mreže Aerowaves v Moskvi od 28. do 31. oktobra 2010


Posebnost programa Plesne Vesne so t. i. Aerowaves Encore predstave. Gre za tri produkcije, ki so uspešnice Aerowaves še iz prejšnjih let in so bile dodane lanskoletnemu izboru: duet Pridi skupine La Macana iz Španije, solo italijanske umetnice Silvie Gribaudi V prostem slogu (prosti slog) ter Predstava skupine Club Fisk iz Danske.

Ob vsem naštetem ne moremo spregledati, da gre prav gotovo za mednarodno odmeven dogodek. Prvič v organizaciji Aerowaves se bo v majhnem mestu poleg visokega števila nastopajočih in spremljevalnih ekip zbralo tudi lepo število tujih selektorjev, gledališčnikov, kritikov in producentov. Upajmo, da se bodo ob tem uresničile želje Johna Ashforda, ki bistvo Plesne Vesne vidi tudi v »sklepanju in obujanju prijateljstev, živahnih pogovorih na organiziranih sprehodih med prizorišči, zabavah in poznih zajtrkih ter v veselju nad odkrivanjem novega«.

 

Plesna Vesna

Irina Lešnik, SiGledal, 25. 3. 2011
Koreografija – »gibanje, duša, ljubezen«
Center kulture Španski borci, 25. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 1
Center kulture Španski borci, 25. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 2
Center kulture Španski borci, 26. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 3
Center kulture Španski borci, 27. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 8
Center kulture Španski borci, 26. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 5
Center kulture Španski borci, 26. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni : Program 6
Center kulture Španski borci, 27. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 7
Center kulture Španski borci, 27. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 9
Center kulture Španski borci, 27. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 10
Pia Brezavšček, 29. 3. 2011
Vrtoglavica prevelikega odmerka plesa
Anja Roter, SiGledal, 23. 2. 2011
Že petič spečena: Gibanica 2011
Anja Roter, SiGledal, 17. 11. 2010
Podeljene nagrade na 15. JPF