Vid Skrbinšek, 13. 12. 2019

Vid Skrbinšek bere sodobno slovensko dramo

Vid Skrbinšek je študent komparativistike in slovenistike. Je navdušenec nad performansom in njegovimi zmožnostmi v teatralnem. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je izbral tekst Simone Semenič 5fantkov.si.
:
:

Foto: osebni arhiv

Dramska pisava Simone Semenič razpolaga z igro v igri, ki zelo odkrito razkazuje izmenjevanje vlog med podrejenimi in nadrejenimi, ki si jih spretno podeljujejo osnovnošolski otroci. Igrajo se različne ‘življenjske’ igre, ki pa vse zadevajo kar najbolj razgaljene in cenzure osvobojene odrasle dvojnice. Zdi se, da fantki vzorce spretno sprejemajo, jih z lahkoto razvrstijo v družbeno lestvico moči in nadvlade ter se z njimi preigravajo veliko bolj odkrito kot odrasli. Igrajo se z resničnimi razpolaganji življenja in smrti, spolnih omejitev in družbenih konvencij, ki jim jih (za uspešno otroško igro) ni treba spreminjati, temveč zgolj ekspresivno poudariti. Ne potrebujejo nobene pretirane domišljije in nobenih konkretnih igrač. Obdani so s tako raznolikimi in realnimi zgodbami, v katerih odlično odigrajo slišane in videne vloge odraslih, pri tem pa so vsaj toliko pošteni, da si izmenjujejo bič in krvav hrbet. Igro v igri zaznamujejo tudi redne stranske vloge, ki igralne napetosti podkrepujejo in prenapihujejo. Drama začenja z realno performativno predstavitvijo sedanjosti, vmesna igra je povsem estetizirana gladiatorska arena, prezentativen zaključek prihodnosti pa bralca zgolj opozori, da igra, preslikana v svet odraslih, ne pozna izmenjevanja vlog in neskončnih vstajanj od mrtvih. 

Povezava: 5fantkov.si

5fantkov.si, Simona Semenič

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Mateja Pezdirc Bartol, 15. 11. 2019
Mateja Pezdirc Bartol bere sodobno slovensko dramo
Domen Šuman, 22. 11. 2019
Domen Šuman bere sodobno slovensko dramo
Mila Kotnik, 1. 11. 2019
Mila Kotnik bere sodobno slovensko dramo
Urška Bračko, 29. 11. 2019
Urška Bračko bere sodobno slovensko dramo
Tajda Lipicer, 6. 12. 2019
Tajda Lipicer bere sodobno slovensko dramo
Jasna Janež, 27. 12. 2019
Jasna Janež bere sodobno slovensko dramo
Anuša Petr, 20. 12. 2019
Anuša Petr bere sodobno slovensko dramo
Helena Šukljan, 3. 1. 2020
Helena Šukljan bere sodobno slovensko dramo
Bor Ravbar, 10. 1. 2020
Bor Ravbar bere sodobno slovensko dramo
Anamarija Krajšek, 17. 1. 2020
Anamarija Krajšek bere sodobno slovensko dramo