Domen Šuman, 22. 11. 2019

Domen Šuman bere sodobno slovensko dramo

Domen Šuman je ljubitelj gledališča. Zanima ga predvsem režija. Z njo se je prvič srečal, ko je obiskoval Gledališko šolo Prve gimnazije Maribor. Trenutno se mudi v Pragi z željo po študiju na DAMU. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je izbral besedilo Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja Roka Vilčnika (rokgre).
:
:

Foto: osebni arhiv

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili je absurdna drama, ki nam predstavi skupino gostujočih igralcev iz Ljudske demokratične republike Sakešvili, katerih veliki vodja Sakešvili je ravno ta dan umrl. Prav tako se je rekviziterju zmešalo, kar pomeni, da sledi vrsta vnaprej določenih dogodkov. Vse je vnaprej predpisano in nadzorovano s strani Ljudske demokratične republike Sakešvili. Ljudje imajo bone za razne stvari. Prav tako so v državi taborišča. Ljubezen je samo ena - veliki vodja. Ime v državi je samo eno - Sakešvili. Vse se imenuje Sakešvili. Če izgubiš ime, pristaneš v taborišču.

Avtor dramskega besedila rokgre spretno gradi komične situacije in se dotika najrazličnejših sfer življenja. Norost prikazuje z nasiljem, ubojem gledalcev. Ustvarja atmosfero, ki vzdržuje visoko napetost. Zanimivo je, kako se vsi v drami imenujejo Sakešvili, in ko jo bereš, se sam odločiš, kateri Sakešvili kaj reče. V besedilo se prikrade tudi Stermecki. Ves čas se pojavljajo neke motnje sistema. In edina veličastna stvar je ves čas njihov veliki vodja, ki ga pretirano hvalijo. Bizarnost takšnega sistema kaže prizor naučenega žalovanja, ki so ga imeli tudi kot predmet v šoli.

Država ustvarja območje terorja, ki izbriše posameznikovo osebnost in ustvari slepe lutke, ki verjamejo v popolnost sistema. Vendar se v drami ta popolnost ves čas prekinja in vedno znova lomi. Tako nastajajo komične situacije, ki s svojo krutostjo odkrivajo družbo. Zanimiv mi je prav lastni odnos do branja tega besedila in čustva ter asociacije, ki mi jih je to branje vzbudilo. Prikazovale so se mi slike preteklosti in sedanjosti, hkrati pa se je pojavila velika skrb za prihodnost.

Prav takšna besedila se mi zdijo zelo pomembna v tem zmedenem času. Odlično se mi zdi, da se je avtor odločil ustvariti distanco do realnega sveta. Mislim, da je to odlično besedilo, ker res vsakega bralca popelje na drugačno potovanje in mu odkrije družbo.

Hvala moji predragi Mili Kotnik za štafetno palico. Sam jo predajam izvrstni glasbenici in ustvarjalki glasbe, dragi Anuši Petr, ker ima izjemen čut za sočloveka, in vem, da bo izbrala nekaj, kar bo bralcu odprlo srce.

Povezava: Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, Rok Vilčnik

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Voranc Boh, 25. 1. 2019
Voranc Boh bere sodobno slovensko dramo
Vid Skrbinšek, 13. 12. 2019
Vid Skrbinšek bere sodobno slovensko dramo
Jasna Janež, 27. 12. 2019
Jasna Janež bere sodobno slovensko dramo
Anuša Petr, 20. 12. 2019
Anuša Petr bere sodobno slovensko dramo