Mateja Pezdirc Bartol, 15. 11. 2019

Mateja Pezdirc Bartol bere sodobno slovensko dramo

Mateja Pezdirc Bartol je redna profesorica na Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer predava zgodovino slovenske dramatike in gledališča, sodobno slovensko dramatiko in teorijo drame. Poleg uveljavljenih dramatikov in dramatičark spremlja tudi dela tistih, ki šele začenjajo svojo pisateljsko pot, še posebej so jo navdušile mlade dramatičarke, npr. Simona Hamer, Tjaša Mislej, Iza Strehar, Maša Pelko idr. S pomočjo brskalnika SiGledal je zato izbrala dramsko besedilo Panj Tjaše Mislej.
:
:

Foto: osebni arhiv

Dramsko besedilo Panj me je navdušilo z upovedovanjem družbeno relevantne teme našega časa, in sicer premislekom o tem, da se število svetovnega prebivalstva povečuje, roboti pa so cenejša delovna sila, zato je vedno več »odvečnih ljudi«, ljudi brez zaposlitve, najpogosteje so to mladi, ki vstopajo na trg delovne sile. Drama v dveh dejanjih je časovno postavljena v bližnjo prihodnost, ko bo svet razdeljen na manjšino privilegiranih ljudi, ki imajo zaposlitev, ter na drugi strani na vse tiste brezposelne, za katere avtorica predvidi posebne ustanove, panje. V panjih je človeku vrnjeno »dostojanstvo delovnega človeka«, t. i. čebelice zdaj šivajo eko copate, v zameno pa dobijo zastonj hrano, zdravila, sterilizacijo in meditativno glasbo s pozitivnimi mislimi. Obvezna pravica do vseživljenjskega bivanja v panju doleti tudi Maksa, presežnega umetnika tridesetih let, ki skozi svoja razmišljanja in ultimativni umetniški akt odpira vprašanje vloge umetnika in umetnosti v sodobni družbi. Na novo urejeni svet pa se zamaje, saj so panji predraga ureditev, ki zahteva drastične varčevalne ukrepe. Tjaša Mislej tako v novi družbeni kontekst postavlja mehanizme inštitucij in oblasti, kot jih poznamo že iz Jančarjevega Velikega briljantnega valčka ali Flisarjeve drame Kaj pa Leonardo. Z distopičnim pogledom na svet nadaljuje kultni Huxleyjev roman Krasni nov svet, od novejših del pa lahko zaznamo tudi idejne sorodnosti s knjižno in filmsko uspešnico Igre lakote.

Povezava: Panj

Panj, Tjaša Mislej

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Anja Grmovšek, 1. 6. 2018
Anja Grmovšek bere sodobno slovensko dramo
Vid Skrbinšek, 13. 12. 2019
Vid Skrbinšek bere sodobno slovensko dramo
Anuša Petr, 20. 12. 2019
Anuša Petr bere sodobno slovensko dramo
Mateja Pezdirc Bartol, 5. 3. 2018
Poročilo žirije za Grumovo nagrado 2018
Mateja Pezdirc Bartol, 29. 8. 2008
Nekaj dejstev o Cankarjevi komediji Za narodov blagor