STA, 10. 11. 2016

Umrl je grafični oblikovalec Matjaž Vipotnik

V Ljubljani je danes po težki bolezni v 73. letu starosti umrl oblikovalec in slikar Matjaž Vipotnik, so sporočili iz družinskega kroga. Njegov opus je temeljil na oblikovanju vidnih sporočil s področja kulture. Bil je najvidnejši predstavnik kakovostnega slovenskega oblikovanja v svetu in je prelomno zaznamoval razvoj slovenskega in jugoslovanskega grafičnega oblikovanja od 70. let do danes. Ustvaril je obsežen opus plakatov za kulturne dogodke in gledališke predstave, gledališke scenografije, knjige in knjižne zbirke. Leta 2012 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
:
:

Matjaž Vipotnik ob prejemu Prešernove nagrade leta 2012 / Foto: Daniel Novakovič STA, vir: UKOM

Matjaž Vipotnik (1944) je z delom začel že pri 18 letih pri Cankarjevi založbi, kjer je bil njegov oče Cene Vipotnik delal kot urednik. Slikarstvo je študiral na Akademiji Brera v Milanu, vzporedno je obiskoval tečaj na katedri za grafično oblikovanje milanske Visoke šole za industrijsko oblikovanje Castelo Sforzesco.

V času študija je delal gledališke scenografije in plakate, oblikoval knjige in bil član milanskih umetniških kolektivov Studio sotto il tetto (1967), Team 70, Baby Marc. Kasneje je v Ljubljani soustanovil Studio MSSV (Mächtig, Skalar, Suhadolc, Vipotnik), nato pa je odprl svoj Studio Vipotnik.

V njegovem življenju je gledališče igralo zelo pomembno vlogo. Bil je med ustanovitelji Eksperimentalnega gledališča Glej in je za gledališče ustvaril številne scenografije, plakate in grafične podobe. V začetku 70. let minulega stoletja je vzporedno z oblikovanjem za Glej delal tudi za gledališče Pekarna. Sledilo je dolgoletno in plodno obdobje ustvarjanja za Slovensko mladinsko gledališče.

Vipotnikov ustvarjalni opus temelji na oblikovanju vidnih sporočil s področja kulture. Ustvaril je obsežen opus plakatov za kulturne dogodke in gledališke predstave, gledališke scenografije, knjige in knjižne zbirke.

Med njegove znane stvaritve sodi plakat Marx na biciklu. Plakat je nastal ob 100-letnici Marxove smrti, naročnik pa je bil Marksistični center Univerze v Mariboru. Natisnjen je bil v 1000 izvodih, nato pa ga je posvojila italijanska komunistična partija, podobo pa so na naslovnicah objavile številne revije in časopisi. Tretjič se je Marx pojavil v izdaji za Slovensko mladinsko gledališče ob turneji ansambla po Franciji leta 1984.

Za njegove plakate je bila, kot je zapisal Stane Bernik, pogosto značilna družbenokritična nota. Za plakat za predstavo Ujetniki svobode v režiji Janeza Pipana je bil celo obtožen na zagrebškem okrožnem sodišču "rušenja bratstva in enotnosti jugoslovanskih narodov".

Oblikoval je tudi celostne grafične podobe za kulturne ustanove in gospodarske organizacije, med drugim leta 1995 tudi za Slovensko tiskovno agencijo. Vipotnik je bil najvidnejši predstavnik tistih, ki so ponesli glas o kakovostnem slovenskem oblikovanju v svet.

Vipotnik je za svoje delo prejel vrsto nagrad. Leta 2012 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. V utemeljitvi nagrade je pisalo, da njegovo oblikovanje "odlikujejo kakovost, ustvarjalna inovativnost, sporočilna moč in svojstven, zelo živ in kultiviran likovni jezik".

Med drugim je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in skupinsko Prešernovo nagrado za izvedbo predstave ob 100-letnici Ivana Cankarja, lani pa mu je predsednik Borut Pahor vročil srebrni red za zasluge na civilnem področju "za njegov izjemen prispevek k oblikovanju podobe slovenske kulture ter k njeni prepoznavnosti v Sloveniji in v tujini".