STA, 23. 3. 2019

Krajnčan in Kunšek se podajata na drugi let Alien Expressa

V CUK Kino Šiška bo nocoj ob 20. uri premiera plesne predstave Alien Express: Drugi let, s katero Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek nadaljujeta plesno raziskovanje, ki sta ga začrtala v prvencu Alien Express. Za glasbo bosta poskrbela DJ SunnySun in Kristijan Kranjčan, za vizualije pa Borut Bučinel. Ponovitev bo na sporedu še v nedeljo ob 19. uri.
:
:

Foto: Arhiv Kino Šiška

Gibalni dvojec Krajnčan-Kunšek je v javnost, kot je zapisala Pia Brezavšček na Platformi za refleksijo sodobnih scenskih umetnosti Neodvisni, "vstopil kot zunanja sila scene in ji do določene mere uspel zagotoviti novo publiko, pa tudi drugačno plesno prakso".

Urbani plesni stili, povezovanje najrazličnejših gibalnih praks in neobremenjenost so se združili v njunem prvencu Alien Express, premierno uprizorjenem v Plesnem teatru Ljubljana leta 2016. Duet jima je prinesel nagrado Ksenije Hribar za najperspektivnejša plesalca, bila pa sta povabljena tudi na predstavitev znotraj mreže Aerowaves.

Z režiserjem Janom Krmeljem sta prejela sredstva sklada Kulturni evro in skupaj z glasbenikom Kristijanom Krajnčanom, oblikovalcem svetlobe Borutom Bučinelom ter mednarodno zasedbo plesalk in plesalcev v Kinu Šiška predstavila prav tako uspešno predstavo Chorus, ki je bila na letošnjem festivalu Gibanica nagrajena kot najboljša predstava po izboru občinstva.

Tokrat se Krajnčan in Kunšek na oder Kina Šiška vračata z novo epizodo Alien Expressa. Drugi let bo okrepljen z glasbeno zasedbo didžeja SunnySun, jazzista Krajnčana ter z gverilsko svetlobno intervencijo Bučinela. Dramaturgija predstave je Andreja Kopač, oblikovalec zvoka pa Jure Vlahović.

"Drugi let bo potekal v 'soočenju' z nevidno silo, ki jo je mogoče zaznati ob vsakem koraku. Tako med ustvarjalce na odru kot v zaodrje se je namreč vrinilo neznano bitje oziroma njegova vseobsegajoča prisotnost, otipljiv duh in neotipljiva prezenca. Kako se z njim spopasti, kaj narediti, kaj sploh hoče in od kod je prišel, boste videli v novi epizodi Alien Expressa," piše na spletni strani šišenskega centra urbane kulture.

Alien Express: Drugi let je nastal v produkciji Flote iz Ljubljane in Murske Sobote, v koprodukciji s Kinom Šiška ter Dijaškim domom Ivana Cankarja.

Gašper Kunšek, Žigan Krajnčan, Alien Express