STA, 16. 2. 2023

V mariborskem lutkovnem gledališču utrinki s potovanj Alme Karlin

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili predstavo Alma, Popotne skice gospodične A., ki je nastala po motivih iz življenja popotnice in pisateljice Alme Karlin. Skozi utrinke z Alminih potovanj opozarja na pomen korakov v neznano, tovrstnih izkušenj in spominov nanje na razvoj človekove osebnosti.
:
:
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM
Foto: Arhiv LGM

Avtorica besedila, režiserka in avtorica likovne podobe je Darka Erdelji, po besedah katere so iz pisateljičinega literarnega opusa izbrali 11 popotniških zgodb, ki so Almo v določenem pogledu zaznamovali. "Želimo izpostaviti, kako pomembni so ti spomini v življenju, kako pomembna je ta pot, vse, kar se nam zgodi, in posledično kako pomembna je ta pot v neznano, saj to odpira globine in širine tvoje duše," je dejala.

Za razliko od časov življenja Alme Karlin (1889-1950) je svet današnji mladini dostopnejši, predvsem v virtualni obliki. "Potuje se prek računalnika, ne zares, in s tem nimaš te pristne dogodivščine in svojih spominov, ki te gradijo," je še povedala Darka Erdelji.

Dramaturginja in lektorica Metka Damjan je izpostavila podnaslov predstave, ki nakazuje, da imajo izbrani utrinki z Alminih potovanj univerzalen značaj. V predstavi namreč niso imeli namena prikazati življenjepisa Alme Karlin, ampak "stvari, ki nas v življenju oblikujejo". "To je lahko Alma, lahko pa je tudi kdorkoli izmed nas," je dejala.

V predstavi igra samo Vesna Vončina, ki je tudi soavtorica koncepta. "Če je to univerzalna zgodba, lahko vsak najde v njej nekaj, kar mu je blizu," je dejala.

Okolja, v katerih se znajde Alma, in njene notranje svetove ponazarjajo s pomočjo glasbe, katere avtorica je Mateja Starič.

Metka Damjan, LGMB, Darka Erdelji