SMG, 13. 10. 2016

Sporočilo za javnost na dan slovenske premiere Naše nasilje in vaše nasilje

Objavljamo sporočilo za javnost Slovenskega mladinskega gledališča ob današnji premieri predstave Naše nasilje in vaše nasilje.
:
:
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

"Po protestih in poskusu odpovedi predstave Naše nasilje in vaše nasilje na Poljskem ter v Bosni in Hercegovini vodstvo in ansambel Slovenskega mladinskega gledališča izkoriščata priložnost, da neposredno pred ljubljansko premiero in nadaljnjimi že dogovorjenimi gostovanji predstave na različnih mednarodnih festivalih sporočita naslednje:

Izražamo protest in najglobljo zaskrbljenost zaradi poskusov poljske in hrvaške Katoliške cerkve in desničarskih skupin, da brutalno prepovejo, očrnijo in celo kriminalizirajo umetniško delo, mednarodno koprodukcijo v režiji umetnika, ki je s svojim delom tradicionalno vezan na našo hišo – Oliverja Frljića. Skrbi nas dejstvo, da je na podlagi zapisov v poljskih katoliških medijih in desničarskih in klerikalno ekstremnih spletnih portalih na Poljskem bosanska nadškofija poskušala preprečiti izvedbo predstave v Sarajevu, mestu, ki za celotno regijo predstavlja simbol odpora in boja.

Nobena od poljskih niti bosanskih in seveda hrvaških protestirajočih organizacij ni videla predstave. Nihče ni posredoval komentarjev iz najpomembnejših poljskih in mednarodnih dnevnih časopisov in resnih časnikov, ki se ukvarjajo s kulturo. Zato bi radi to priložnost izkoristili in vas spomnili, da so v Gazeti Wyborcza zapisali: »prebudila se je desničarska tovarna kulturne vojne«. V Dwutygodniku: »Najboljša Frljićeva predstava doslej!« V Theatru Heute pa, da gre za problematiziranje buržoaznih gledaliških potreb srednjeevropskega občinstva. In tako naprej.

Poskus ekonomske cenzure oblasti v Kujavsko-pomorjanskem vojvodstvu (bydgoški upravni regiji) in sarajevskem kantonu, ki napoveduje prevpraševanje finaciranja dveh festivalov, imamo za resen napad na svobodo izražanja in umetniško svobodo, za nerazumevanje in napako, ki ruši temelje demokracije. 

To priložnost izkoriščamo, da se zahvalimo vodstvu Festivala novih dramaturgij v Bydgoszczu, ki nas je povabilo in nam omogočilo, da pokažemo predstavo v tem za poljsko kulturo izredno težkem trenutku. Zatem poljskemu občinstvu, ki nas je pospremilo z ovacijami in gromkim aplavzom, kritikom in naprednemu delu poljskih gledaliških krogov, saj je ogorčen protestiral proti gonji, ki se je zgrnila na našo predstavo. Zahvaljujemo se, čeprav to zveni absurdno, tudi poljski Katoliški cerkvi, ki je za naše grehe organizirala molitve u bydgoških kapelah. Nadalje prebivalcem Sarajeva, našemu občinstvu, ki si je izborilo ogled predstave in svojo temeljno pravico, da samo odloča o umetnosti, v kateri hoče sodelovati. 

Slovensko mladinsko gledališče je prostor svobode in demokracije. Gledališče, ki je nosilo naziv evropski ambasador kulture. Teater, ki je zaradi političnosti svojih predstav dosegel svetovno prepoznavnost in položaj kraja progresivnega eksperimenta in jasnega političnega stališča."

Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča
Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča