SNG Drama Maribor, 19. 3. 2019

Sedem nagrad Drami SNG Maribor za Somrak bogov

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z gostovanja na festivalu »Teatar na raskršću«, ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču Niš v Srbiji, vrnila s sedmimi nagradami.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Strokovna žirija, ki so sestavljali igralka Mia Begović iz Zagreba na Hrvaškem, igralec in režiser Bogdan Kostea iz Arada v Romuniji, igralka in dramatičarka Katarina Kocevska iz Skopja v Makedoniji, režiser Branislav Žaga Mićunović iz Podgorice v Črni gori ter igralec in profesor Enver Petrovci iz Prištine na Kosovu, so Somraku bogov podelili nagrado za najboljšo predstavo, režiser Dalibor Matanić je prejel nagrado za režijo, Nataša Matjašec Rošker je osvojila nagrado za najboljšo žensko vlogo, Petja Labović nagrado za najboljšega mladega igralca, Marko Japelj pa je prejel nagrado za scenografsko stvaritev. Somrak bogov je prejel še nagrado okrogle mize kritikov in nagrado žirije novinarjev.

Festival drame in gledališča balkanskega kulturnega prostora tekmovalnega značaja »Teatar na raskršću« so letos med 11. do 19. marcem prvič organizirali v Srbskem narodnem gledališču Niš. Naloga festivala je bila na enem mestu zbrati gledališko umetnost balkanskega kulturnega prostora. Cilji festivala »Teatar na raskršću« so afirmacija podobnosti in razlik kulturne identitete držav in narodov, ki si delijo isti prostor, Srbije in Niša kot mesta razpotij evropskih in svetovnih poti, krepitev mednarodne kulturne izmenjave, promoviranje gledališke umetnosti in ustvarjalcev, izmenjava idej in gledaliških praks. Festival je posvečen izzivom in perspektivam sodobnega gledališča.

Izmed 47 prijavljenih predstav iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne gore, Bolgarije, Albanije, Romunije in Grčije je selektor Spasoje Ž. Milovanović izbral osem tekmovalnih uprizoritev. Na programu festivala so bile tudi številne spremljevalne prireditve: okrogle mize kritikov, tribuna »Teatar na raskršću«, promocije knjig in gledaliških časopisov.

Somrak bogov, SNG Maribor, Srbija

Povezani dogodki

Gledališka šola Moment in SNG Drama Maribor, 5. 11. 2010
Gledališke delavnice
SNG Drama Maribor, 29. 3. 2019
Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v Comu