SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 25. 7. 2019

Marko Japelj in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Marko Japelj, ki je na festivalu Teatar na raskršću, ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču v Nišu, prejel nagrado za scenografsko stvaritev v predstavi Somrak bogov v izvedbi SNG Maribor. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o scenografu Marku Japlju.
:
:

Somrak bogov, scenografija: Marko Japelj / Foto: Damjan Švarc

Marko Japelj deluje kot samostojni scenograf od leta 1986 s skoraj dvesto izvedbami scenografij v Sloveniji in tujini. Kot scenograf je bil največkrat udeležen v produkcijah Drame SNG Maribor, večkrat pa je sodeloval tudi s SNG Opera in balet Ljubljana, Opero in baletom SNG Maribor, Slovenskim mladinskim gledališčem, Prešernovim gledališčem Kranj, SNG Nova Gorica, Lutkovnim gledališčem Maribor, Mestnim gledališčem Ptuj, SSG Trst, SLG Celje, Mestnim gledališčem ljubljanskim, SNG Drama Ljubljana in Anton Podbevšek Teatrom.

Največkrat je sodeloval z režiserji Tomažem Pandurjem (14-krat), Eduardom Milerjem (11-krat), Januszem Kico (desetkrat) in Janezom Pipanom (desetkrat), kostumografi Leom Kulašem (43-krat), Alanom Hraniteljem (16-krat), Svetlano Visintin (14-krat) in Bjanko Adžić Ursulov (11-krat), med avtorji pa se je največkrat srečal z Williamom Shakespearom (petkrat), Bertoltom Brechtom, Henrikom Ibsenom in Molièrom (po štirikrat).

Predstave in scenografije so prerez skozi čas in ustvarjalni prostor. (Marko Japelj, Dnevnik, 2016)

V preteklosti se je preizkusil tudi v vlogi avtorja, kostumografa, oblikovalca svetlobe in zvoka in režiserja. Ob delu za gledališče je oblikoval tudi scenografije za filme, televizijske oddaje in reklame. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 2015 nagrado na Festivalu malih odrov na Reki, leta 2009 pa tudi Borštnikovo nagrado za scenografijo.

Še več o Marku Japlju pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Marko Japelj

SNG Drama Maribor, 19. 3. 2019
Sedem nagrad Drami SNG Maribor za Somrak bogov
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 11. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Nevihta
LGMB/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Lutkovno gledališče Maribor
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 7. 2021
Igralec, ki je jezdil v prvem delu Vinetouja