SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 26. 7. 2019

Nataša Matjašec Rošker in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Nataša Matjašec Rošker, ki je na festivalu Teatar na raskršću, ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču v Nišu, prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo v predstavi Somrak bogov v izvedbi SNG Maribor. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralki Nataši Matjašec Rošker.
:
:

Nataša Matjašec Rošker, Somrak bogov / Foto: Damjan Švarc

Nataša Matjašec Rošker je po diplomi na AGRFT nekaj let stopala po poti samostojne kulturne ustvarjalke, od leta 2007 pa je članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor. Sodelovala je tudi s številnimi drugimi slovenskimi gledališkimi hišami ter z neodvisnimi skupinami. V gledališču ne deluje le kot igralka, temveč tudi kot avtorica, prevajalka in režiserka.

Največkrat, petkrat je igrala v Cankarjevih dramah (Hlapci, SNG Drama Ljubljana, 1995; Romantične duše, SNG Drama Ljubljana, 2007; Lepa Vida, Drama SNG Maribor, 2008; Za narodov blagor, Drama SNG Maribor, 2008; Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Drama SNG Maribor, 2014). Med režiserji je največkrat sodelovala s Sebastijanom Horvatom (15-krat) in Matjažem Pograjcem (petkrat).

Delo, ki ga opravljam, me nenehno sooča z novimi ljudmi, novimi razmisleki, novimi estetikami in poetikami. Sili me v preizpraševanja o vsebini in smislu igranja v kontekstu ostalih umetnostnih zvrsti; od performansa do kiparstva, filma, slike in knjige. (Nataša Matjašec Rošker, Dnevnik, 2010)

Nataša Matjašec Rošker je za svoje delo prejela številne nagrade doma in na tujem, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Severjevo nagrado, več Borštnikovih nagrad, bila pa je tudi žlahtna komedijantka. Kot igralka je sodelovala v več slovenskih celovečernih filmih, na filmskem področju se je preizkusila tudi v vlogi scenaristke in režiserke.

Še več o Nataši Matjašec Rošker boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Nataša Matjašec Rošker

SNG Drama Maribor, 19. 3. 2019
Sedem nagrad Drami SNG Maribor za Somrak bogov
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 7. 2019
Branko Hojnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
Bunker/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 5. 2020
Zavod Bunker na spletu
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 7. 2019
Jette Ostan Vejrup in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju