STA, 6. 6. 2019

V SNG Maribor slovesna uprizoritev Somraka bogov s podelitvijo nagrad iz Niša

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj slavnostno izvedla dramo Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića, ki je na nedavnem gledališkem festivalu v Nišu osvojila sedem nagrad. Te bodo ustvarjalcem uprizoritve podelili po nocojšnji predstavi.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Na festivalu Teater na razpotju (Teatar na raskršću), ki je marca potekal v Srbskem narodnem gledališču Niš, je strokovna žirija prisodila mariborski uprizoritvi Somrak bogov nagrado za najboljšo predstavo, režiser Matanić pa je prejel nagrado za režijo.

Igralka Nataša Matjašec Rošker je osvojila nagrado za najboljšo žensko vlogo, Petja Labović nagrado za najboljšega mladega igralca in Marko Japelj nagrado za scenografsko stvaritev. Predstava je prejela še nagrado okrogle mize kritikov in nagrado žirije novinarjev.

V SNG Maribor so dramo Somrak bogov premierno uprizorili septembra lani. Kot poudarjajo v gledališču, gre za gledališko priredbo znamenitega filma Luchina Viscontija iz leta 1976, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča.

Po filmskem scenariju je gledališko priredbo napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, režijo pa je prevzel hrvaški režiser Matanić. Zgodba v ospredje postavlja kompleksno in obenem simptomatično zgodbo družine bogatih industrialcev von Essenbeck, ki z velikim bogastvom in s produkcijskim potencialom do neke mere obvladuje tudi razmerja moči v državi. Sestavljajo jo izrazito močne, a hkrati tudi ranljive osebnosti, zapletene v kompleksno razvejana, pogosto tudi patološka razmerja, nad vsemi pa dominirata volja do moči in želja po posedovanju bogastva, pa tudi eksistence drugih.

Igrajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak, Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Matevž Biber, Žan Koprivnik in Miloš Battelino.

SNG Maribor, Somrak bogov