Anja Oset, 9. 2. 2021

Pismo moji igralki Poloni Juh

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Anja Oset: "Občutek, ki ste mi ga omogočili kot gledalki predstave Faust, sem kasneje prenesla tudi na svoja takratna likovna dela na fakulteti, bila so močna, prefinjena in kritična." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Polona Juh / Foto: Aljoša Rebolj, SNG Drama Ljubljana

Spoštovana,

prijateljica, ki mi je predlagala, da se pridružim štafetni igri Pismo mojemu igralcu, je bila del moje obsesije z ogledom predstav v Drami leta 2015 (in 2016). Ogledali sva si Fausta, sledilo je novo koledarsko leto in s tem Ana Karenina. Obe odrski priredbi sta na meni pustili pečat, ne zgolj, ker sem prej brala literarni deli in sem si ju predstavljala po svoje, nato pa me je uprizorjena zgodba popeljala drugam, temveč zato, ker ste vi, Polona, vdihnili personam tisti jaz, ki jim ga sama s svojo domišljijo nisem mogla. Zato bom izkoristila to sicer kratko pismo, da se vam zahvalim. Občutek, ki ste mi ga omogočili kot gledalki predstave Faust, sem kasneje prenesla tudi na svoja takratna likovna dela na fakulteti, bila so močna, prefinjena in kritična. Na drugi strani pa ste me z vlogo Ane Karenine nagovorili ne le z navdihom za lastna dela, temveč še danes nosim v sebi kratke »flashbacke« na uprizoritev. Pred dnevi, ko je bil še sneg, sva z mamo sprehajali psa ob železniški progi, ko je pripeljal vlak. Nasmejala se je najprej mama, ker je brala Ano Karenino, in vsakič, ko pripelje vlak in dvigne snežni prš, jo ta spomni na knjigo. Potem pa sem svojo zgodbo dodala še jaz, ne toliko o knjigi kot o ogledu predstave. Hvala vam, ker s svojo igro in igralsko persono puščate pečat na gledalcu, ki lahko z vsake uprizoritve s seboj odnese spomine in jih deli naprej. Ljudje ob gledalcu pa zaradi iskrice v očeh, ki jo zaznajo ob pripovedovanju videnega, podoživijo takšno ali drugačno zgodbo iz svojega življenja.

S spoštovanjem,

Anja Oset

Koronavirus, Polona Juh

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Teja Goli, 29. 1. 2021
Pismo gledališkim improvizatorjem
Božidar Flajšman, 30. 1. 2021
Pismo moji igralki Vesni Jevnikar
Aleš Vaupotič, 1. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu
Samanta Kobal, 2. 2. 2021
Pismo moji dragi igralki Marjuti Slamič
Andreja Drašler, 3. 2. 2021
Pismo ekipi predstave Vsi junaki zbrani
K. F. G., 4. 2. 2021
Pismo režiserju Tinu Grabnarju
Katja, 5. 2. 2021
Pismo igralcem
Marija Uršula Geršak, 9. 2. 2021
Pismo gledališčnikom
Ula Matek, 10. 2. 2021
Pismo Dragici Potočnjak