Ula Matek, 10. 2. 2021

Pismo Dragici Potočnjak

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Ula Matek: "Zato, gospa Dragica, Vas prosim, razmišljajte o vonju gledališča, zvoku tišine, občutku treme tik pred zdajci, o smehu publike." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Dragica Potočnjak / Foto: Žiga Koritnik

»Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši.« Vse naslednje besede namenjam umetnici Dragici Potočnjak. Gospa Dragica, želim si, da v teh časih ne bi preveč razmišljali, o čem boste pisali. Upam, da razmišljate o lepšem jutri, o igranju, risanju, petju, o vsem, kar si želite še doživeti, saj življenje ni nikoli prekratko in nikoli ni prepozno za izpolnjevanje novih sanj. Gospa Dragica, res si želim, da v teh časih ne bi preveč razmišljali, o čem boste pisali. Zakaj si tako želim? Ker vem, da ob pisanju in ustvarjanju vedno mislite na soljudi. Mislite na Alise in Brine. In medtem ko je v teh časih toliko stvari, običajnih stvari, izginilo iz naših življenj, pa nasprotno nastajajo nove stiske v nas samih in stiske za zaprtimi vrati. Število dram narašča. Zato, gospa Dragica, Vas prosim, razmišljajte o vonju gledališča, zvoku tišine, občutku treme tik pred zdajci, o smehu publike. Alise in Brine navsezadnje vedo, da živite in ustvarjate zanje. Alise in Brine vedo, da so vedno v Vaših mislih in da bodo prav zaradi Vas uslišane. Zaradi Vas vztrajajo in čakajo, da se bodo vrata ponovno odprla. One vedo, da Vi »prostor daste, za Vaše mlade dame …«

Hvala Vam,

Ula

Koronavirus, Dragica Potočnjak

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

K. F. G., 4. 2. 2021
Pismo režiserju Tinu Grabnarju
Katja, 5. 2. 2021
Pismo igralcem
Marija Uršula Geršak, 9. 2. 2021
Pismo gledališčnikom
Anja Oset, 9. 2. 2021
Pismo moji igralki Poloni Juh
Andreja Drašler, 3. 2. 2021
Pismo ekipi predstave Vsi junaki zbrani
Polona Rifelj, 11. 2. 2021
Pismo SLG Celje
Magdalena Svetina Terčon, 12. 2. 2021
Pismo gledališču
Primož Krašovec, 13. 2. 2021
Pismo Benjaminu Krnetiću
Maša Novak, 14. 2. 2021
Pismo Inji Zalti
Ana Mehle, 15. 2. 2021
Pismo igralcem
Draga Potočnjak, 11. 2. 2021
Zapisi iz brloga: Draga Potočnjak