Anita Wach, 8. 12. 2020

Pismo Loupu Abramoviciju

To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Anita Wach piše Loupu Abramoviciju.
:
:

Loup Abramovici / Foto: Nada Žgank

Dragi Loup,

to pismo pišem, ker pogrešam tvojo prisotnost na odru. Velikokrat sem te videla plesati, improvizirati, nastopati, ampak vsakič si me presenetil s čim novim. Nasmejal si me, me prisilil k razmisleku in občutenju velikega števila emocij. Povedati moram, da rada gledam tvoje improvizacije. Imaš redko sposobnost, da trenutke negotovosti in šibkosti spremeniš v lepo in dragoceno gesto osvobajanja navad in značilnih načinov razmišljanja – to je nekaj, kar kot gledalka vselej pozdravljam. Ne bojiš se pokazati svoje ranljivosti, krhkosti in čudaškosti. Posebej se spominjam improvizacije, ki si jo izvedel v okviru VN Laba, ki je bila eden najganljivejših prizorov v zadnjih letih (saj veš, tisti o tvoji hčeri). Bil je preprost in iskren dokaz, zakaj za božjo voljo moramo gledati performerja na odru, v živo, v realnem času in prostoru – natanko zaradi teh trenutkov, ko pokukamo v notranjo resničnost drugih človeških bitij, in tega ni mogoče previti nazaj, lahko le sprejmemo darilo nastopajočega in pogledamo na življenje z neznane perspektive. Veš, da mi ni lahko pisati tega pisma, tvoje delo bi raje nagradila z aplavzom in dolgim objemom, ampak verjamem, da tudi to še pride. Zato upam, da se boš čim prej vrnil na oder. Loup, nujno te potrebujem, da boš na oder prinesel svojo občutljivost, smisel za humor in inteligenco, zato da bo življenje za nas gledalce veliko bolj veselo.

Pozdrav,

Anita Wach

Koronavirus, Loup Abramovici

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Kristina Aleksova Zavašnik, 5. 12. 2020
Pismo Bojanu Jablanovcu
Katja Predan, 3. 12. 2020
Pismo režiserki Nini Rajić Kranjac
Vida Voglar, 4. 12. 2020
Pismo igralcu Petru Musevskemu
Lana Arbi, 2. 12. 2020
Pismo gledališču
Jedrt Lapuh Maležič, 9. 12. 2020
Pismo ne samo moji performerki Maji Delak
Lara Paukovič, 11. 12. 2020
Pismo gledališču
Sara Horžen, 12. 12. 2020
Ljubezensko pismo publiki
Matic Ferlan, 15. 12. 2020
Pismo mojemu igralcu Urošu Kaurinu