Vida Voglar, 4. 12. 2020

Pismo igralcu Petru Musevskemu

To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Vida Voglar piše igralcu Petru Musevskemu.
:
:

Peter Musevski / Foto: Nada Žgank

Najraje sem ga gledala v vlogi trpečih, preizkušanih 'fotrov', ki delajo napake, a so hkrati ljubeči do svojih potomcev. Zdelo se mi je, da so mu pisane na kožo, in kar nekaj jih je nanizal. Tudi v svojem zadnjem filmu, ki sva si ga z najstniško hčerko ogledali v Kinodvoru, je bil tak. Govorim o filmu Polsestra Damjana Kozoleta iz leta 2019. Pozimi 2020 sem se veselila, da ga bom gledala v predstavi Teror Ferdinanda von Schiracha v vlogi Lauterbacha (Prešernovo gledališče Kranj). A ga ni bilo, nekdo ga je nadomeščal. To je bila predzadnja predstava, ki sem si jo ogledala pred epidemijo. Februarja sem Petra Musevskega srečala v živo, prvič v življenju in čisto od blizu. Skoraj zaletela sva se pred nekimi vrati, ki mi jih je nato gentlemansko odprl in pridržal. Nasmehnil se je in zazrla sem se v njegove izredno prijazne modre oči. Obšla me je tista radost, ki jo občutiš, ko ti je neka znana oseba všeč, pa jo spoznaš in ugotoviš, da je res dober človek. Zgolj par tednov po tem je Peter Musevski umrl, bilo mi je še bolj hudo, kot bi mi bilo, če se ne bi srečala.

- Vida Voglar

Koronavirus, Peter Musevski

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Katja Predan, 3. 12. 2020
Pismo režiserki Nini Rajić Kranjac
Paskal Vertačnik Vrbovšek, 29. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Klemnu Janežiču
Nebojša Pop-Tasić, 30. 11. 2020
Pismo Nini Rajić Kranjac
Olja Grubić, 1. 12. 2020
Pismo Marjeti Pogačnik
Lana Arbi, 2. 12. 2020
Pismo gledališču
Kristina Aleksova Zavašnik, 5. 12. 2020
Pismo Bojanu Jablanovcu
Anita Wach, 8. 12. 2020
Pismo Loupu Abramoviciju
Jedrt Lapuh Maležič, 9. 12. 2020
Pismo ne samo moji performerki Maji Delak
Lara Paukovič, 11. 12. 2020
Pismo gledališču