Sara Horžen, 12. 12. 2020

Ljubezensko pismo publiki

Vrata slovenskih gledališč so zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo in odri samevajo. Gledalci pa v času zaustavitve v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Sara Horžen piše publiki.
:
:

VN LAB 2019: Organski odpadki / Foto: Via Negativa

Ljuba publika,

naše stvaritve brez tebe niso žive.

Ožarjaš in osmišljaš naše delo. Zaradi tebe nam po žilah teče adrenalin. Ko vstopaš v prostor in se srečamo iz oči v oči, se nam tresejo kolena. Kot da bi vsakič znova doživeli ljubezen na prvi pogled. Med nami ni razlike. Vse se dogaja skupaj s tabo. Brez tebe bi vsak gib obtičal na odru kot tona cementa, vsaka beseda bi izzvenela v prazno kot zvok sredi ničesar, vsaka kaplja potu bi se vkopala v tla kot kanec dežja v puščavi Atakama. Brez odboja, brez odmeva, brez donenja, brez odziva. Vsak nasmeh, privzdignjena obrv, zdolgočasen pogled, ogorčen izraz na tvojem obrazu nas vodi, da hodimo po robu in preizkušamo svoje in tvoje meje. Pogrešamo te. A naj ti povemo, da dvorane niso prazne. V njih se kalijo nova doživetja. Gnetemo oder, se prestavljamo na tribune, grejemo sedišča, masiramo svoja telesa, misli in duha. Ko bo čas, da se s tabo znova srečamo, bomo pripravljeni. Ogreti, voljni, željni, da se združimo v opoju tvoje prisotnosti. Zasvojila si nas, veš, draga publika. Hočemo tvoja imena na seznamu rezervacij, tvoja telesa, ki se na blagajni borijo za zadnje vstopnice, tvoje razočarane poglede ob napisu razprodano, tvoje gnetenje v dvorani, tvoj boj za najboljši sedež, tvoj protestni odhod, ko ti kaj ni prav, tvoje vmesne vzklike, ko te kaj navduši, tvoj aplavz na koncu, tvoj zvok “čri-čri-čri”, ko ti ni jasno, kaj si doživela. Želimo si tvojih toplih objemov, sladkih poljubov, zmedenih misli, kritiških klofut, vroče krvi, dvignjenih plafonov in vseh drobcev izdihnjenih aerosolov v gorečih debatah po skupnem doživetju. Hrepenimo po utripanju skupaj s tabo, ljuba publika.

Kmalu na snidenje,

Sara

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Lara Paukovič, 11. 12. 2020
Pismo gledališču
Kristina Aleksova Zavašnik, 5. 12. 2020
Pismo Bojanu Jablanovcu
Anita Wach, 8. 12. 2020
Pismo Loupu Abramoviciju
Jedrt Lapuh Maležič, 9. 12. 2020
Pismo ne samo moji performerki Maji Delak
Matic Ferlan, 15. 12. 2020
Pismo mojemu igralcu Urošu Kaurinu
Saša Tabaković, 16. 12. 2020
Pismo moji igralki Nini Valič
Petra Tanko, 17. 12. 2020
Pismo moji Nevenki, Koprivšek, seveda
Nika Jurman, 18. 12. 2020
Pismo mojim igralkam in igralcem
Ivana Hauser, 19. 12. 2020
Pismo Dragi Potočnjak
Sara Horžen, 29. 9. 2017
Sara Horžen bere sodobno slovensko dramo
Valentina Plaskan, Sara Horžen, 26. 3. 2015
Ženske na robu