P. M. Ž., 11. 1. 2021

Pismo Dušanu Jovanoviću

V sezoni 2020/2021 na spletnem portalu SiGledal poteka akcija "Pismo mojemu igralcu", v kateri gledalci izražajo svoj poklon in ljubezen gledališkim ustvarjalcem. – Gledalka P. M. Ž. piše zahvalo Dušanu Jovanoviću: "Hvala, da vam nikoli nič ni bilo preveč."
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Spoštovani gospod Dušan,

rada bi se vam zahvalila za preštevilne prispevke, ki ste jih v svojem življenju pripravili, od gledaliških iger, režij, filmskih scenarijev do filmskih režij. Z njimi ste nam, mlajšim generacijam, ustvarili oprijemljivo tradicijo gledališča, ki jo lahko nadaljujemo, hkrati pa ste nam pomagali, da nam je pri tem nekoliko lažje, saj ste bremena reformiranja in novosti brez obotavljanja vzeli na svoja ramena.

Hvala, da vam nikoli nič ni bilo preveč – vztrajno ste premikali meje pričakovanega v neznano in novo ter s tem v slovensko gledališče neprestano prinašali svež zrak, ki bi ga brez vas zagotovo primanjkovalo.

Hvala, da ste sledili svoji želji in intuiciji ter vas zunanji odzivi niso pripravili do tega, da bi opustili ali omilili svoje delovanje. Da ste nadaljevali bitko proti nasprotnikom in tako dali možnost drugim, da so v gledališču našli svoje mesto, družbo, družino in da ste jim bili vse to navsezadnje vi.

Hvala, da ste vse počeli s takim zanosom in ljubeznijo, ki sta rezultirali v kakovosti in izjemnosti.

Hvala, da niste bili zadovoljni z vsakdanjim in povprečnim, ampak ste stremeli k popolnosti in nekonvencionalnemu.

Hvala, da ste ljubili in verjeli v slovensko gledališče ter mu posvetili svoje življenje.

Hvala, da ste bili, ste in vedno boste.

Hvala.

Za vedno vas lepo pozdravljam!

Koronavirus, Dušan Jovanović

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Domen Bertoncelj, 5. 1. 2021
Pismo Jaki Šimencu in Janku Ovnu
Nina Valič, 24. 12. 2020
Pismo mojemu igralcu Saši Tabakoviću
Blaž Valič, 1. 1. 2021
Pismo mojim kolegicam in kolegom
Simona Kosi, 13. 1. 2021
Pismo Operi in baletu SNG Maribor
Magda Lojk, 14. 1. 2021
Pismo igralcem
J. M. L., 19. 1. 2021
Prima sezona*
Boris A. Novak, 18. 1. 2021
Dušan je car!
Neja Čop, 22. 1. 2021
Pismo kolektivu SNG Drama Ljubljana