STA, 15. 10. 2016

Peršak: Borštnikovo srečanje v prvi vrsti praznik igralcev

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je včeraj začel 51. Festival Borštnikovo srečanje, ki je po besedah slavnostnega govorca, ministra za kulturo Antona Peršaka, v prvi vrsti praznik gledaliških igralcev. "Igralci so tisti, s katerimi se srečamo neposredno, ko pridemo v gledališče," je dejal.

Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

"O tem nenazadnje govori tudi ime, saj se je Ignacij Borštnik zapisal v zgodovino predvsem kot igralec," je še povedal minister.

Po njegovih ocenah je dobro, da ta osrednji slovenski gledališki festival, na katerem med drugim izbirajo najboljše stvaritve iz pretekle gledališke sezone, že od vsega začetka poteka v Mariboru.

"Maribor je veliko pridobil in pridobiva vsako leto znova s tem festivalom. Pa tudi festival zelo veliko dobi s tem, da je v Mariboru, ker ima tu tradicijo, ker je Maribor družabno in gostoljubno mesto," je dejal. "Festival je praznovanje, srečanje ljudi, ki se želijo družiti, in Maribor to zna," je dodal in vsem zbranim zaželel veliko gledaliških užitkov v prihodnjih dneh.

Občinstvo je nagovoril tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki upa, da bodo ljudje ob raznovrstnem dogajanju v prihodnjih dneh "sposobni preklopiti iz ozkega pogleda v širši pogled, iz pogleda napol praznega kozarca v pogled napol polnega kozarca". "Le na ta način bomo sposobni živeti drug z drugim, skupaj z drugimi, za druge," je poudaril. "Upam, da bo naša dolina šentflorjanska ostala vedno bolj na odru, med nami pa bomo živeli na visokih vrhovih sveta, katerega del želimo vsi postati," je še dejal.

Uradno se je festival začel z odprtjem razstave Narod si bo pisal sodbo sam Pokrajinskega muzeja Kočevje, ki je posvečena 140. obletnici rojstva Ivana Cankarja, v preddverju Stare dvorane v SNG Maribor. Vodilna nit razstave, katere avtorica je Lela B. Njatin, je reprezentacija citata iz Cankarjeve gledališke igre Hlapci, ki je pomemben za slovensko državno zgodovino, ker je bil naslikan na steno dvorane v Kočevju kot moto prvega zasedanja slovenskega parlamenta na odru pod njim.

Festivalsko uprizoritveno dogajanje je odprla sodobno baletna predstava Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga, ki letos obeležuje 25 let umetniškega ustvarjanja v Mariboru. Uprizoritev po motivih istoimenske drame Henrika Ibsena in glasbi Edvarda Griega je v izvedbi Opere in baleta SNG Maribor doživela premiero novembra lani.

51. Festival Borštnikovo srečanje bo do konca prihodnjega tedna v Mariboru zbral izbrane gledališke predstave iz pretekle sezone in nabor gostovanj iz tujine. V tekmovalnem programu se bo pomerilo 11 gledaliških predstav po izboru selektorice Petre Vidali, v sklopu mednarodnega programa pa bo moč videti pet predstav iz Švedske, Poljske, Hrvaške in Nemčije po izboru umetniške direktorice festivala Alje Predan.

Po besedah slednje prihaja letos na festival rekordno število mednarodnih gostov, in sicer festivalski direktorji, selektorji, novinarji in drugi mednarodni strokovnjaki iz kar 20 držav. "Zahvaljujoč našemu festivalu slovenska gledališča vsako leto dobivajo vse več pomembnih vabil v tujino, kjer žanjejo pohvale in nagrade. S tem je poslanstvo Festivala Borštnikovo srečanje kot osrednjega promotorja slovenskega gledališča tudi poplačano," je poudarila.

Še posebej jo veseli, da je Center za mednarodni gledališki razvoj iz Bostona pripravil poseben blog o Borštnikovem srečanju z naslovom Dispatches. "V njem lahko najdete podroben popis lanskega festivala z vsemi potrebnimi podatki in ocenami predstav. Tudi letos so poslali k nam sodelavko, ki bo enako nalogo opravila za ta festival," je pojasnila.

FBS