SiGledal, 24. 6. 2021

O Borštnikovem srečanju v oddaji Oder

V Mariboru poteka osrednji slovenski gledališki dogodek Borštnikovo srečanje, ki zaradi prekinitve ob epidemiji predstavlja nerealiziran program iz leta 2020. Selektor tekmovalnega programa Rok Bozovičar je vanj vključil osem predstav. V oddaji Oder je o poudarkih letošnjega festivala, programu in novostih spregovoril Aleš Novak, umetniški direktor festivala. Z njim se je pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
:
:

Foto: Boštjan Lah / Arhiv FBS

Tekmovalni program se je začel v soboto, 19. 6., tokrat izjemoma v Ljubljani s koprodukcijo Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, vse ostale predstave pa so bile oziroma bodo na ogled v Mariboru. Tekmovalni program festivala je vedno zelo raznolik in vključuje izbor predstav, ki so kakovostni presežek posamezne gledališke sezone, reprezentativen pa je tudi spremljevalni program. V program je vključenih tudi nekaj tujih gledaliških predstav – Aleš Novak je izpostavil predstave Nedelja, Neverjetno potovanje Rdeče kapice, Nomad in Pločevinasti boben.

Aleš Novak je spregovoril tudi o posledicah epidemije in dolgega zaprtja gledališč in poudaril, da so bile razmere problematične predvsem na področju neinstitucionalne gledališke produkcije. Ravno zaradi negotovih razmer v zadnjem letu je toliko bolj pomembno, da bo letošnji festival izpeljan kot celota. Za letošnji program je značilen večji delež glasbenih oziroma glasbeno-gledaliških dogodkov, v okviru festivala pa poteka tudi mednarodni strokovni simpozij o gledališču v obdobju postkovida. Novost letošnjega programa je tudi to, da si je nekatere dogodke mogoče ogledati preko spleta, ogled pa bo mogoč tudi pozneje.

Festival Borštnikovo srečanje traja dva tedna, bo pa tudi v prihodnje potekal v spomladanskem oziroma zgodnje poletnem terminu. Letošnja edicija se bo zaključila 27. junija.

Oddaja Oder je dostopna v arhivu Radia Ars: povezava.

Aleš Novak, FBS