STA, 27. 6. 2021

S podelitvijo nagrad se zaključuje 56. Borštnikovo srečanje

Z nocojšnjo slovesno razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo nagrad v Mariboru se zaključuje 56. Festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan za življenjsko delo letos prejme igralka Jette Ostan Vejrup.
:
:

Osrednji del letošnjega festivala, ki je po novem prestavljen z jesenskega v čas tik pred začetkom poletja, je predstavljal neuresničeni lanski tekmovalni program, saj je organizatorjem lani uspelo spraviti pod streho tik pred epidemijo le uvodni del festivala. V njem je bilo po izboru selektorja Roka Bozovičarja deset predstav, a so dve medtem že prenehali uprizarjati, tako da se za tekmovalne nagrade poteguje osem uprizoritev.

O nagrajencih odloča petčlanska mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo teatrologinja Barbara Orel, režiserja Haris Pasović in Norbert Rakowski, dramaturginja Vilma Štritof in umetniški direktor festivala BITEF v Beogradu Ivan Medenica.

Znana pa je že dobitnica osrednje nagrade, Borštnikovega prstana za življenjsko delo. Letos ga prejme dansko-slovenska igralka in članica Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Jette Ostan Vejrup.

Med festivalom, ki so ga tokrat izpeljali v celoti, se je na številnih prizoriščih odvilo več kot 70 dogodkov. Poleg gledaliških predstav v tekmovalnem in spremljevalnem programu so potekali med drugim še koncerti, konference, strokovna srečanja in pogovori o knjigah.

FBS