FBS, 21. 6. 2021

Med vrhunci festivala Borštnikovo srečanje tudi gostujoča predstava Pločevinasti boben nemškega gledališča Berliner Ensemble

Po petkovi otvoritvi in odmevni predstavi Nomad so v ospredje festivalskega programa stopile predstave iz tekmovalnega sporeda.
:
:

Foto: Birgit Hupfeld

Kot eden od letošnjih vrhuncev pa je napovedana gostujoča predstava Pločevinasti boben enega najbolj uveljavljenih nemških gledališč Berliner Ensemble, ki je nastala po istoimenskem romanu nobelovca Günterja Grassarežiral pa jo je umetniški direktor gledališča Oliver Reese, ki je tudi gost festivala. V vlogi glavnega junaka Oskarja nastopa sijajen nemški igralec Nico Holonics. Predstava bo na sporedu danes, v ponedeljek, 21. junija, ob 19. uri.

V sredo, 23. junija, ob 18. uri bodo v Kazinski dvorani gostili mednarodno omizje o (digitalni) prihodnosti gledališča, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Evropsko gledališko konvencijo (ETC). Pogovor, ki so ga naslovili V iskanju renesanse: Gledališče in digitalno, bo vodil Rok Bozovičar, mednarodno omizje pa bo pretresalo prihodnost gledališča v digitalni dobi. Večino strokovnih dogodkov si je mogoče ogledati v neposrednem prenosu na festivalski strani na Facebooku. Kot primer dobre prakse, ki je med pandemijo povezal različne akterje v evropskem gledališkem prostoru, bo na ogled mednarodni video projekt Renesansa, ki je nastal pod okriljem ETC in v katerem je s petminutnim filmom kot umetniškim odzivom na dramatičen klic po preporodu sodelovalo kar dvaindvajset gledališč iz osemnajstih evropskih držav.

V tem tednu izpostavljajo tudi tri vrhunske glasbene dogodke, ki bogatijo dodatni program festivala. V sredo, 23. junija, ob 21. uri bo v Sodnem stolpu nastopil Tomaž Hostnik, ki z Nerodnozabavnim ansamblom potuje skozi svetove, za katere si kljub aktualnosti ne bi nikoli upali povsem suvereno trditi, da so nastali v današnjem času, njegove skladbe pa v poplavi instant glasbe izstopajo kot neizmerno osvežujoče in brezčasne. Prepoznavni Hostnikov vokal bosta spremljala Janez Dovč na harmoniki in Goran Krmac na tubi.

V petek, 25. junija, ob 20.30 bosta na Tribuni na Velikem odru nastopila Primož Hladnik in Boris Benko, ki sestavljata duet Silence, s premierno izvedbo tematskega koncerta z naslovom Turistični vodič po občutkih izgubljenosti. Duetu se med subtilnim glasbenim vijuganjem skozi labirint absurda, zmede in življenjskih kontradikcij pridružujeta klaviaturistka Petra Vidmar in pianist Igor Vićentić.

Program v Sodnem stolpu se bo zaključil v soboto, 26. junija, v sodelovanju s Festivalom Lent. Ob 20. uri bo nastopila zasedba Brencl banda, ki svojo avtorsko glasbo razvija pod vplivom ljudskega izročila z različnih koncev sveta. Večer se bo ob 22. uri nadaljeval ob vznemirljivih harmonijah zasedbe Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape.

Berliner Ensemble, FBS, Pločevinasti boben