STA, 8. 10. 2015

Na ministrstvu razstavljeni portreti dobitnikov Borštnikovega prstana

Ob 50. obletnici Festivala Borštnikovo srečanje bodo danes v avli ministrstva za kulturo odprli razstavo Portreti prvakov, na kateri bodo predstavili vse dosedanje prejemnice in prejemnike Borštnikovega prstana. S tem se želijo prejemnikom najpomembnejšega slovenskega priznanja za igralske dosežke pokloniti tudi v Ljubljani.
:
:

Foto: Arhiv FBS

Razstava, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z ministrstvom, je del velike razstave ob 50. obletnici festivala Gremo na Borštnika!, ki bo od 15. oktobra na ogled v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Razstavo bo odprla ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Borštnikove prstane so na tem najstarejšem in odmevnem gledališkem festivalu v Sloveniji začeli podeljevati leta 1970. Takrat je festival, prej znan kot Teden slovenskih gledališč, dobil tekmovalni značaj in bil poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858 - 1919).

Prstan vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, dobitnika pa izbere posebej za to izbrana žirija. Prva sta v letih 1970 in 1971 prejela Borštnikov prstan Elvira Kralj in Vladimir Skrbinšek. Lani si ga je nadel Vlado Novak, letošnja, 46. dobitnica tega prstana pa je Ljerka Belak.

Med prejemniki so še druga velika imena slovenskega gledališča, kot na primer Arnold Tovornik, Bert Sotlar, Štefka Drolc, Polde Bibič, Zlatko Šugman, Boris Kralj, Boris Cavazza, Jurij Souček, Ivanka Mežan, Milena Zupančič, Radko Polič, Silva Čušin, Janez Hočevar, Igor Samobor in Olga Kacjan.

Nekatere od podeljenih prstanov si bo moč ogledati na razstavi Gremo na Borštnika! Kot je povedala kustosinja Tea Rogelj iz Slovenskega gledališkega inštituta, so prstani skozi zgodovino spreminjali podobo, saj so se menjavali tudi njihovi oblikovalci. Ker so razmeroma veliki, jih večina igralcev ne nosi, ampak hrani v vitrini.

Borštnikov prstan, FBS