STA, 12. 10. 2015

S podpisom dolgoročne pogodbe trdnejši temelji Borštnikovega srečanja

Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor bosta ta teden ob začetku 50. Festivala Borštnikovega srečanja podpisala dogovor o dolgoročnem sodelovanju pri zagotavljanju pogojev za izvedbo festivala. Čeprav v njem ni zapisana izrecna višina sredstev, se prireditelji festivala nadejajo stabilnejšega financiranja kot doslej.
:
:

Foto: Boštjan Lah

Doslej veljavni dogovor med občino in ministrstvom kot ustanoviteljema festivala je bil podpisan oktobra 2010 z veljavnostjo petih let, po novem pa naj bi bil brez časovne omejitve. "Ta dolgoročni dogovor pomeni, da se obe strani zavezujeta, da bosta dolgoročno planirali sredstva za program Festivala Borštnikovega srečanja. To je neka garancija, da bomo v gledališču in direktorica festivala lahko planirali tudi razvoj tega festivala," je pojasnil direktor SNG Maribor Danilo Rošker. "Tako smo lahko prepričani, da bo festival živel tudi naslednjih 50 let," je dodal.

Dogovor je podlaga za vsakoletno sklepanje pogodbe med občino in ministrstvom, v kateri se določi višina sredstev, ki jih bosta tisto leto prispevali strani, praviloma vsaka v polovičnem deležu. Rošker pričakuje, da se bo v prihodnjih pogodbah vzela za osnovo letošnja pogodba, po kateri je ministrstvo festivalu namenilo 175.000 evrov, mariborska občina pa 160.000 evrov.

Kot je razvidno iz gradiva, ki ga je prejšnji teden sprejemal mariborski mestni svet, je dogovor brez časovne omejitve predlagalo ministrstvo. "Lahko domnevamo, da je pobuda ministrstva za kulturo posledica negotovosti o mariborskem sofinanciranju festivala ob pripravi proračuna Mestne občine Maribor za leto 2015. Interes za zagotovitev trajnih podlag za vsakoletna sklepanja pogodb o sofinanciranju ter zagotavljanju pogojev za izvedbo festivala pa je lahko tudi obojestranski, saj državno zmanjševanje sredstev za delovanje javnih zavodov na področju kulture v zadnjih letih kaže, da tudi trajna državna podpora najpomembnejšim kulturnim programom ni samoumevna," je navedel vodja občinskega urada za kulturo in mladino Danijel Sajko.

Za umetniško direktorico festivala Aljo Predan, ki je bila lani zaradi finančnih težav mariborske občine soočena z možnostjo ukinitve festivala tik pred njegovo 50. obletnico, pomeni novi dogovor veliko olajšanje in obrambo, "da ne bi kdaj prišli v situacijo, da bi nekdo preprosto rekel, letos pa ni denarja za vas in vas ne bo več". Po njenih ocenah mora festival, kakršen je Borštnikovo srečanje, imeti zagotovljeno vsakoletno financiranje, kot ga imajo na primer javni zavodi, "kjer ni vprašljivo, ali se bo sploh financiralo ali ne".

Na občini so še izpostavili, da dogovor, ki ga bodo podpisali v četrtek ob začetku letošnjega festivala, tudi potrjuje "njegov domicil v Mariboru brez časovnih omejitev". Čeprav je vsake toliko časa slišati ugibanja o morebitni selitvi Borštnikovega srečanja v Ljubljano, Predanova meni, da so takšna natolcevanja nesmiselna in brez osnove. "Nikoli v življenju si nisem predstavljala, da bi bil festival kje drugje. To bi bil absoluten samomor," je dejala.

FBS