STA, 7. 9. 2023

MGL bo v novi sezoni zasledoval spremembe v družbi in okolju

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so predstavili novo sezono, ki bo po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor zaznamovana s problematiko sprememb, ki smo jim priča tako v naravi kot v družbi oz. na ravni odnosov. Naloga gledališča je, da se ukvarja s perečimi vprašanji, je poudarila in naštela 12 premier.
:
:
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko
Foto: Arhiv Mestno gledališče Ljubljansko

Gledališko sezono bo 15. septembra na Velikem odru uvedla premiera slovitega, 80 let starega besedila Eugena Ionesca Plešasta pevka v režiji Diega de Bree. Kot je dejal na novinarski konferenci, igro, ki velja za enega najžlahtnejših primerov dramatike absurda, danes bolj razume kot prikaz težkega, brezizhodnega in žalostnega vsakdana.

Kot žanrsko zanimivo in organizacijsko zahtevno v gledališču izpostavljajo projekt Pohorski bataljon, ki ga režiser Jernej Lorenci pripravlja s hrvaškim dramaturgom Dinom Pešutom in ekipo ter napoveduje poskus rekonstrukcije bataljona. Kot je povedal Lorenci, je želel s predstavo ustaviti proces pozabe in poenostavitve, ki lahko vodita v mitologijo ali celo ideologijo. Uprizoritev nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, kjer bo premiera 26. septembra 2023, v MGL pa 8. januarja 2024.

Janusz Kica bo na Veliki oder postavil črno komedijo francoskega dramatika Bernard-Mariea Koltesa Zahodni privez. Štirideset let staro Koltesovo besedilo je postavljeno v nek osamljen kraj v bližini New Yorka, kjer se srečujejo ljudje različnih družbenih slojev. Delo, ki je bilo nekoč vizionarsko, danes prikazuje realnost, je menil Kica. Premiera bo predvidoma 12. oktobra.

V četrtek, 26. oktobra, na Veliki oder prihaja psihološki triler Razpoka mojstrice nepredvidljivih obratov, ki se podpisuje kot Rrose Selavy. Drama sledi resnični življenjski zgodbi dveh okoljskih aktivistov, ki ju država nadzoruje in na koncu celo ubije. Predstava je po besedah režiserja Jana Krmelja dokumentaristična, obenem pa tudi poetična in estetska.

Žiga Divjak z Gregorjem Zorcem in ekipo napoveduje futuristični spektakel Bodočnost, ki nastaja v sodelovanju z Beograjskim dramskim gledališčem. Mednarodna koprodukcija črpa navdih tudi iz romana Kima Stanleyja Robinsona Ministrstvo za prihodnost, v katerem vročinski val ubije na milijone ljudi. Premiera v Beogradu bo predvidoma 15. decembra, v MGL pa 2. februarja 2024.

Repertoar Velikega odra bodo 28. marca 2024 zaokrožili z znamenito Shakespearovo komedijo Kakor vam drago, tokrat v režiji Juša Zidarja. Po besedah dramaturginje Eve Mahkovic bo predstava spregovorila o dvojnosti, ki jo je Shakespeare razdelil z dogajanjem v Ardenskem gozdu, ki omogoča prostor svobode v nasprotju z okoljem zunaj gozda.

Na Mali sceni bo sezono uvedla komedija režiserke Tijane Zinajič Sosedje, ki je nastala po filmski komediji iz leta 2014, po kateri je avtor Ralf Westhoff spisal še gledališko priredbo. Komedija o trku dveh generacij ima po režiserkinih besedah veliko humornih situacij, poanta pa je, da je skupno medgeneracijsko sobivanje pomembno.

Repertoar Male scene bodo nadaljevali s premiero klasične komedije Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa v režiji mlade gledališke ustvarjalke Nine Ramšak Marković. Več kot 80 let staro besedilo ameriškega dramatika je želela postaviti v sodoben kulturni prostor. Premiera bo 27. oktobra.

Za 16. november v MGL napovedujejo avtorski projekt igralke Karin Komljanec in Nebojše Pop-Tasića, ki je po izobrazbi klasični filolog, o starogrškem mitu o Meduzi. Predstava, postavljena v sodobni svet, bo tematizirala tudi odnos do telesa.

Prihodnje leto bo 11. januarja na Mali sceni na sporedu slovita filozofska enodejanka Jean-Paula Sartra Zaprta vrata v novem prevodu Eve Mahkovic in režiji Jaše Kocelija, ki je povedal, da je za predstavo izbral tri igralce različnih generacij.

Za 29. marec v MGL napovedujejo dramo Zločin na kozjem otoku italijanskega dramatika Uga Bettija na temo manipulacije, ki jo bo režiral Alen Jelen, sezono na Mali sceni pa bo sklenila drama Teci, Maša, teci, ki je zasnovana kot kriminalka. Avtorica je Dragica Potočnjak, režiserka bo Nina Šorak.

MGL, repertoarji

Povezani dogodki