STA, 9. 9. 2021

V MGL premiera črne komedije Zimska poroka

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo drevi premiera črne komedije Zimska poroka enega najbolj znanih in samosvojih izraelskih dramatikov Hanoha Levina. Režijo prve slovenske uprizoritve besedila, v katerem Levin razgali vso človeško plehkost, pritlehnost in pogoltnost, je prevzel Matjaž Zupančič.

Foto: Peter Giodani

V Zimski poroki srečamo tri matere, ki vsaka usodno vpliva na življenje svojega potomca. Šracia in Cickeva sta svoj življenjski smisel našli v poroki svojih dveh potomcev in sta zato pripravljeni žrtvovati vse in vsakogar. Medtem pa umirajoča Alte Bubiček, ki ji za svojega sina Lačeka ni uspelo najti partije, sinu zapove, naj poskrbi, da jo bo na njeno zadnjo pot pospremilo sorodstvo. Pogreb in poroka tako na isti dan trčita drug v drugega.

Svatje se pod vodstvom Šracie poženejo v beg pred Lačekom, ki nosi novico o smrti in vabilo na pogreb. Kot je ob novinarski konferenci povedala dramaturginja predstave Ira Ratej, se beg svatov pred slabo novico oziroma novico o smrti na koncu spremeni v beg pred samo smrtjo, "kar pa je pravzaprav naša vsakdanja situacija, saj se se s tem najtežje soočimo".

Lotos Vincenc Šparovec, ki nastopa v vlogi Lačeka Bubička, je povedal, da mu je v veliko čast igrati vlogo, "ki je magistralna, še posebej po svoji misiji oziroma upravičenosti". Srečanje z besedilom, ki je tako "nadzemeljsko, nadčasovno in univerzalno", je po njegovih besedah redkost.

"Levin s svojim besedilom časti gledališče, like, situacije in človeškost. In kaj je gledališče drugega, kot nastavljanje ogledala družbi, v kateri živimo," je dejal Šparovec in dodal, da je Levinovo besedilo "za vse večne čase in da tudi za čas v katerem živimo, čas nekih prisilnih osam, ponuja odgovor". Levin v njem preko specifičnega humorja, brutalnega in hkrati nežnega, namiguje na to, da je vsak, ko se znajde pred neko informacijo oziroma dejstvom, v stanju pobegniti, je še povedal.

Levin danes velja za enega najpomembnejših izraelskih dramatikov, ki ga polagoma odkrivajo tudi gledališča v Evropi in ZDA. A pot do vsesplošnega priznanja je bila trnova, saj je izraelska oblast njegova dela obsojala in se vpletala s cenzurnimi posegi, medtem ko ga je servilna kritika neusmiljeno trgala in zahtevala, naj se gledališču Kameri iz Tel Aviva, kjer je ustvarjal, ukine subvencioniranje.

Levinovo dramatiko dosedanje analize delijo v tri časovno-tematske sklope: sprva je pisal politično-satirične kabarete, osrednji del njegovega ustvarjanja je dramatika soseske, ta pa vsebuje že prvine tretjega sklopa, v katerem prevladujejo mistične oziroma biblične teme. Zimska poroka spada v dramatiko soseske, v kateri Levin obravnava običajne ljudi, družinske in sosedske odnose, vpliv politike na vsakdanje življenje in seveda tudi kritike potrošništva.

Zimska poroka je že tretje Levinovo besedilo, ki ga uprizarjajo v MGL, saj gre za izjemno kompleksnega dramatika, ki v svojih delih mojstrsko prepleta humor z bridkostjo. Zupančič je v MGL leta 2011 z velikim uspehom že uprizoril poslednje Hanohovo delo Rekviem.

Prevod podpisuje Klemen Jelinčič Boeta, scenografka je Janja Korun, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik, avtor glasbe Jani Kovačič. Ob Šparovcu v glavni vlogi Lačeka Bubička je na odru številčna igralska ekipa.

Hanoh Levin, MGL, Matjaž Zupančič, Zimska poroka

Povezani dogodki

Ira Ratej, 9. 9. 2021
Poročni pogreb ali pogrebna poroka