STA, 3. 2. 2011

Ivana Djilas upa na hitro rešitev zapleta v Prešernovem gledališču

Lani imenovana nova direktorica Prešernovega gledališča Kranj Ivana Djilas, ki s 1. februarjem ni prevzela mandata, saj je upravno sodišče konec januarja postopek imenovanja po pritožbi nekdanjega direktorja Boruta Veselka vrnilo v mestni svet, upa na hitro rešitev zapleta.
:
:


Djilasovo namreč na mizi čaka cel kup za prihodnost gledališča ključnih dokumentov, ki zadevajo financiranje s strani ministrstva za kulturo in mestne občine Kranj, navsezadnje pa tudi program Tedna slovenske drame.

Djilasova se ob zapletu sprašuje, ali je tovrstno početje res potrebno. Upravno sodišče je tožbi ugodilo, ker sklep o izbiri direktorja gledališča ni vseboval obrazložitve, Djilasovo pa zdaj skrbi, da bi se postopek imenovanja ob morebitnih pritožbah lahko zavlekel, kar kranjskemu javnemu zavodu ne bi koristilo.

Kadrovanje je sicer naloga direktorja gledališča, je pojasnila Djilasova, ki v interesu razpleta zgodbe ni želela komentirati informacij, da je Veselko v igralski ansambel skušal priti z aneksom k pogodbi, po katerem bi se odrekel odpravnini in se v gledališču zaposlil kot igralec.

Kranjski mestni svetniki bodo o vršilcu dolžnosti direktorja gledališča odločali na seji 16. februarja, za najbolj nujne zadeve pa gledališče začasno vodi Mirjam Drnovšček, ki v njem sicer skrbi za marketing in odnose z javnostjo.

Borutu Veselku je direktorski mandat potekel s 1. februarjem, v Prešernovem gledališču pa naj bi želel ostati kot igralec. Po pisanju današnjega Dela naj bi Veselko namreč predlagal, da bo tožbo pred upravnim sodiščem umaknil, če bi ga po izteku direktorskega mandata v gledališču zaposlili kot igralca.
Umetniški ansambel in strokovni svet Prešernovega gledališča Kranj, 27. 2. 2011
Odprto pismo županu
Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, 27. 2. 2011
Odprto pismo županu Mestne občine Kranj
Združenje dramskih umetnikov Slovenije, 27. 2. 2011
Javni protest Združenja dramskih umetnikov Slovenije
Marinka Poštrak, 7. 3. 2011
Scene s Spodne Gorenske