STA, 9. 1. 2012

Letošnji tretji festival Choregie s samimi premierami

S premiero projekta Ženske radosti se je v Unionski dvorani v Mariboru včeraj zvečer začel letošnji tretji mednarodni festival novoglasbenega gledališča Choregie aka Choregie. Festival pod taktirko umetniške vodje Karmine Šilec bo vrhunec doživel dva dni pred slovesnim odprtjem Evropske prestolnice kulture (EPK) s premiero predstave Placebo.

Kdo bi si mislil, da sneg pada / foto Dorian Šilec Petek

Letošnji festival, ki ima tematski naslov "Like a Virgin" oziroma (Ne)dolžnosti, prinaša pet premiernih predstav. Ob projektu Karmine Šilec Placebo ali Komu potok solz ne lije, ki je nastal v koprodukciji Carmine Slovenice in zavoda Maribor 2012 - EPK, bodo obiskovalci v Unionski dvorani lahko uživali ob kostumski pokrajini Ženske radosti s srednjeveško vokalno polifonijo in sodobno komorno vokalno glasbo v izvedbi Simone Raffanelli Krajnc in Carmine Slovenice.

Na včerajšnje odprtju festivala je bilo mogoče prisluhniti še zasedbi Musica Cubicularis, ki je premierno izvedla scenski koncert Oriana. V nadaljevanju festivala se bo danes predstavil ansambel !Kebataola! pod umetniškim vodstvom Šilčeve s performativno glasovno inštalacijo avtorice Jovane Popić Kdo bi si mislil, da sneg pada. Izidor Leitinger je avtor glasbeno-plesnega projekta La Licorne de la Vierge, ki bo na sporedu v torek, v njem pa bodo sodelovali slovenski in tuji glasbeniki in plesalci.

Največji med tokratnimi projekti je že omenjeni Placebo, pri katerem bo sodelovalo več kot 100 izvajalcev, med drugimi Carmina Slovenica, Slovenski komorni zbor, sopranistka Sabina Cvilak ter dramski igralki Jožica Avbelj in Olga Kacjan. Predstavo bodo v okviru festivala uprizorili dvakrat, poleg četrtkove premiere še dan pozneje.

Kot je dejala Šilčeva, je celotna ideja predstave, da v baročni prostor, v čudovito Pergolesijevo, Vivaldijevo in Bachovo glasbo, vnašajo veliko vizualnega, tako baročnega prostora kot osnovnih gibalnih elementov, pa tudi besede, ki jih bosta interpretirali Avbljeva in Kacjanova.