Umetniški ansambel in strokovni svet Prešernovega gledališča Kranj, 27. 2. 2011

Odprto pismo županu

Mestne občine Kranj, članom mestnega sveta občine Kranj, MIinistrstvu za kulturo republike Slovenije in medijem:
:
:

Z osuplostjo in razočaranjem smo sprejeli odločitev Mestnega sveta občine Kranj, da razveljavi razpis, s katerim je bila za direktorico Prešernovega gledališča  imenovana režiserka Ivana Djilas in da le tega ponovi. Sprašujemo se, kako je v pravni državi mogoče, da se tako pomembna odločitev lahko v hipu spremeni z izgovorom, »da so bile vmes lokalne volitve« in da »na tem mestu potrebujemo Kranjčana«? Se torej v naši državi z novimi volitvami lahko izniči vse in se vsakič znova postavljajo novi zakoni? Sprašujemo se, kako se lahko sprejme za Prešernovo gledališče tako neodgovorno odločitev, ne da bi upoštevali dvakrat izrečeno pozitivno mnenje o imenovanju Ivane Djilas s strani sveta gledališča in strokovnega sveta gledališča kot tudi umetniškega ansambla?

Sprašujemo se, ali je v imenu političnih interesov in tako imenovanega »lokalpatriotizma«, ki je vprašljiv za vsako resno in ambiciozno gledališče, res popolnoma vseeno, kdo bo vodil gledališče in kakšnim umetniškim vizijam bo sledilo, ter da sta z razveljavitvijo novo imenovane  direktorice resno ogroženi nova sezona kot tudi naslednje? Prav v izogib temu je bil razpis zaradi specifične narave dela v gledališču objavljen tudi toliko prej, saj je priprava programa dolgotrajen proces, ki se ne zgodi čez noč. Žal imamo po dogodkih, ki so kulminirali na zadji seji Občinskega sveta MO Kranj vtis, da v tem primeru nikakor ne gre za dobrobit Prešernovega gledališča, ampak za spretni manever interesov ter boj za politično dokazovanje moči na umetniško ter človeško tako ranljivem organizmu kot je gledališče.

Zato skrajno resno opozarjamo na umetniške, etične in finančne posledice takšnih neodgovornih odločitev, ki so lahko nepopravljivo usodne za nadalnje delo v Prešernovem gledališču in pozivamo  vse omenjene ustanove od ustanoviteljice MO Kranj do Ministrstva za kulturo, da naše opozorilo o nastalih razmerah v gledališču sprejmejo kot poziv k ponovnemu odgovornemu in profesionalnemu razmisleku, ki postavlja strokovnost in umetniško vizijo na prvo mesto.

Umetniški ansambel in strokovni svet Prešernovega gledališča Kranj
 
jadranka matkovic

čini se da su -otprta pisma!!! -aktualna na SVE strane..

7. 3. 2011