Maša Jazbec, 16. 1. 2015

Hamletovanje: Hamlet gre na festival

Po nastajanju predstave - V soboto, 17. 1. 2015, in v nedeljo, 18. 1. 2015, ob 20. uri v Kulturnici na Židovski stezi 1 ponovno vabljeni k doživetju predstave Hamletovanje. Ponovitvi predstave bosta potekali v sklopu festivala BiFest, ki je namenjen pregledu produkcije BiTeatra iz leta 2014.
:
:

Foto: Domen Martinčič

Hamletovanje se ta konec tedna podaja na festival. Predstava, ki že s svojim imenom napeljuje k premišljevanju in praznovanju ob Hamletovi besedi, se tako z dvojno močjo odeva v festivalsko, praznično odevalo. Tokrat se bo hamletovalo v sklopu festivala BiFest, ki ga prireja Lutkovno gledališče Ljubljana kot producent BiTeatra. Namen festivala je predvsem pregled lanskoletne produkcije v okviru projekta, ki ponuja možnosti za kreativen pristop mladih in mlajših generacij h gledališču.

In kako se v slednje festivalsko vzdušje umešča Hamletovanje? Če sta glavno vodilo in namen festivala BiFest pregled in ponovni vpogled v lanskoletno ustvarjanje petih mladih umetniških skupin, naj bo izhodišče za tokratni vstop v Hamletovanje prav tako kratek pregled in premislek o lanskoletnem hamletovalskem dogajanju, predvsem pa o doživljanju. Čemu vpeljevati razliko med dogajanjem in doživljanjem Hamletovanja? To oz. tisti, ki pomenijo razliko v obeh pojmih, so sprejemniki, svojevrstni soustvarjalci gledališke predstave – gledalci in gledalke. Gledališka predstava se lahko namreč »dogaja«, je uvrščena na spored dnevnega, tedenskega ali mesečnega programa določene kulturne ustanove in ravno kot obljubljeno »dogajanje« vabi k doživetju predstave, aktivnemu sodelovanju v tem, kar naj bi gledališče bilo oz. kar gledališče je, v takšni ali drugačni interakciji med ustvarjalno ekipo (predvsem z igralci) in gledalci v gledališkem prostoru. A obljubljeno »dogajanje«, povabilo h gledališkemu dogodku ne ustvarja gledališkega doživetja. Za tovrstno doživetje se je treba kot gledalec pomuditi v gledališkem prostoru in se z določeno mero zaupanja do ustvarjalne skupine odpreti za sprejemanje in vsrkavanje predstave, tj. obljubljenega gledališkega »dogajanja«.

Hamletovanje je bilo v lanskem letu pospremljeno z dvomesečnim dogajanjem in tako zapolnilo spored. A v Kulturnici na Židovski stezi 1 se ni vršilo zgolj dogajanje Hamletovanja, zahvaljujoč občinstvu, ki je sprejelo povabilo k ogledu predstave, se je Hamletovanje doživljalo. Štirje stebri Hamletovanja, radovednost, neodločnost, prežeta z gledališko tehniko improvizacije, t.i. klasičnost Shakespearove besede in karnevalski pogled na svet so se soočili s pričakovanji gledalcev in gledalk in jih marsikdaj nekoliko pretresli, predvsem pa presenetili. Presenetili na način, ki gledalca spodbudi k aktivnemu premisleku o tem, kar se dogaja na odru z igralci in kar se dogaja v njem samem, gledalcu. Šele ko se povežejo osnovni stebri v »gradbenem načrtu« predstave, gledalci in gledalke pa s svojo prisotnostjo in sodelovanjem prispevajo »gradbeni material« za stene hiše, Hamletovanje kot gledališka predstava v polnosti zaživi in naposled priredi hišno zabavo.

Hamletovalo se je v novembru in v decembru v lanskem letu, po odzivih mnogih, ki so sprejeli povabilo na obljubljeno gledališko dogajanje, pa se je tudi doživljalo. Doživljalo se je s polnimi pljuči, z napojenimi grli in s potešenimi ušesi.

In še to: ta konec tedna se bo »dogajalo«. V soboto in v nedeljo zvečer se zopet hamletuje, Hamletovanje čaka na doživetje s svojimi hamletovalci in hamletovalkami, da se srečamo v Hamletovi besedi. Vabljeni na BiFest, vabljeni na Hamletovanje!


Foto: Miha Fras
***
Tjaša Črnigoj
HAMLETOVANJE
Po motivih Shakespearovega Hamleta (v prevodu Srečka Fišerja)

Režiserka: Tjaša Črnigoj
Lektorica in sodelavka za dramaturgijo: Maša Jazbec
Glasbeni opremljevalec: Gregor Kocijančič
Kostumografinja: Minka Rozman

Igralca:
Rok Kravanja
Iztok Drabik Jug

Oblikovalci luči: Tjaša Črnigoj, Janko Oven in Andrej Petrovčič
Vodji predstave: Andrej Petrovčič, Janko Oven
Producentka: Pija Bodlaj

Premiera: 21. november 2014
Kulturnica LGL

BiTeater

Povezani dogodki

Festival
Maša Jazbec, 17. 11. 2014
Hamletovanje: Hamlet spregovori
Maša Jazbec, 18. 11. 2014
Hamletovanje: V katerem svetu biva Hamlet
Maša Jazbec, 19. 11. 2014
Hamletovanje: Hamlet gre na »party«
Maša Jazbec, 20. 11. 2014
Hamletovanje: Hamlet in mi vsi
Maša Jazbec, 27. 11. 2014
Hamletovanje: Igra še ni končana
Maša Jazbec, 16. 9. 2017
Nokavt klasični lutkovni obliki
Maša Jazbec, 27. 11. 2014
Hamletovanje: Igra še ni končana
Maša Jazbec, 16. 1. 2014
Kaligula: »Še sem živ!«