SMG, 14. 3. 2017

Gostovanje predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na Češkem

V petek, 17. marca, bo Slovensko mladinsko gledališče s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! odprlo 3. festival gledališča in plesa Bazaar v Pragi.
:
:
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik

S tem se bo projekt, ki so ga videli že v dvajsetih državah po svetu, prvič predstavil na Češkem, to pa bo hkrati prvo srečanje praškega občinstva z režiserjem Oliverjem Frljićem.

Festival Bazaar, katerega letošnji slogan je »več kot narod«, se posveča predvsem gledališkim in plesnim predstavam ter delom v nastajanju iz srednje, vzhodne in južne Evrope – ne pa izključno, saj je med letošnjimi gosti ob Poljski, Nemčiji, Slovaški, Hrvaški, Bolgariji, Litvi in seveda Sloveniji tudi Izrael. V treh programsko izredno zgoščenih dneh, kolikor festival traja, se bodo gledalci srečali s široko paleto progresivnih in tematsko kontroverznih produkcij, ki jih bodo spremljale predstavitve, javne razprave in delavnice – eno od njih, posvečeno kuratorskim praksam, bo vodil umetniški vodja Mladinskega Goran Injac. Program se osredišča okoli žgočih vprašanj, ki niso povezana le s (srednje)evropskim prostorom, na primer: Zakaj populizem podžiga nove nacionalizme? Kako se je v postsocialističnih družbah spremenila vloga ženske? Koliko v virtualnem svetu izgubljamo svoje resnične spomine?

Če se bo praško občinstvo prvič srečalo z režiserjem Frljićem in njegovim »Izdajalcem«, pa so tamkajšnji gledalci Slovensko mladinsko gledališče že imeli priložnost spoznati, saj je v Pragi pred nekaj leti gostovalo s prav tako mednarodno odmevno predstavo Fragile!, ki jo je po besedilu vse uspešnejše dramatičarke Tene Štivičić zrežiral Matjaž Pograjc.

Praga, Bazaar, SMG, Češka