SMG, 26. 9. 2013

Nedolžni in Mladinsko na dveh mednarodnih festivalih

Slovensko mladinsko gledališče bo v jeseni močno prisotno tudi na dveh pomembnih festivalih v Makedoniji in Bosni in Hercegovini (MOT in MES).
:
:

foto: Peter Uhan

Obakrat bodo občinstvu prikazali najnovejšo stvaritev, ki jo je Diego de Brea pripravil v Slovenskem mladinskem gledališču, izrazito igralsko, hkrati pa konceptualno izjemno dognano režisersko videnje zadnjega filma velikega cineasta Lucina Viscontija.

Predstava Nedolžni Diega de Bree in izvrstne igralske ekipe je gledališko utelešenje dekadence aristokracije, usodnega prepleta erotičnega trikotnika v senzualnem vzdušju italijanskih podeželskih palač. Po zaslugi peterice igralcev, Uroša Mačka kot neprizanesljivega Tullia, Romane Šalehar v vlogi izdane Giuliane, Drage Potočnjak kot ljubice Terese, ženske, s katero se moški ne upajo igrati, Olge Grad v vlogi Tullieve matere in Mateja Recerja kot nesrečnega pisatelja Filippa d'Arboria, je uprizoritev homogena celota in do potankosti izrisan portfolio čustev, medsebojnih odnosov in kompleksnih karakternih potez posameznika.

Ta izvrstna predstava bo 26. septembra ob 20. uri sklenila 38. mednarodni festival MOT v Skopju, na katerem se bodo letos zvrstile predstave iz številnih evropskih držav. In Slovensko mladinsko gledališče je v tridesetih letih nedvomno postalo pravi zaščitni znak festivala. Deset dni pozneje, 7. oktobra, bo predstava gostovala tudi v okviru mednarodnega gledališkega festivala MES v Sarajevu, ki ga bo prav tako sklenila. Omeniti pa velja, da bo Mladinsko na tem festivalu navzoče še z enim projektom, to bo Osvajanje sreče v režiji Harisa Pašovića, ki je pravkar doživelo premiero v letošnji prestolnici Združenega kraljestva Derryju/Londonderryju na Severnem Irskem. Predstava v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča, Prime Cut Productions (Belfast) in East West Centra (Sarajevo) bo festival 28. 9. odprla, in sicer s postavitvijo na slikovitem in pomensko nabitem prizorišču: na slovitem mostarskem mostu in pod njim ...

Sarajevo, MOT, Skopje, SMG, MESS, BiH, Makedonija

Povezani dogodki