SMG, 4. 1. 2011

Bobri spet v Ljubljani

Od 30. januarja do 11. februarja 2011 bo v Ljubljani že 3. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Za otroke vseh starosti, predvsem za tiste v vrtcih in osnovnih šolah, ga pripravlja Mestna občina Ljubljana. Pokrovitelj festivala je župan Zoran Janković.


Že tretje leto je izvršni producent Bobrov Slovensko mladinsko gledališče, ki koordinira bogat gledališki program, odličen filmski program za Bobre je pripravil Kinodvor, z različnimi ustvarjalnimi delavnicami pa se jima pridružuje tudi Mestna knjižnica Ljubljana, ki je v duhu Ljubljane – svetovne prestolnice knjige v svojih knjižnicah pripravila različne delavnice, vrtci ali šole pa bodo potujočo knjižnico lahko povabili tudi k sebi. Bobri 2011 se bodo dogajali na dvaindvajsetih različnih prizoriščih v Ljubljani, vsako leto se jim pridruži še kakšno novo, letos denimo Trubarjeva hiša literature.

Gledališki program je zelo bogat. Pripravili so ga ljubljanski gledališki zavodi in številni neodvisni ustvarjalci, ki za otroke ustvarjajo v Ljubljani. Za odrske prireditve bo na voljo kar 9.963 vstopnic. Otvoritvena predstava bo 30. januarja v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer bo to Oliver Twist po romanu Charlesa Dickensa v priredbi Blažke Müller Pograjc in v režiji Matjaža Pograjca.

Otroci si bodo lahko ogledali kar petinšestdeset predstav. Namenjene so različnim starostim, tako otrokom, ki so še v vrtcu, kot osnovnošolcem in tudi srednješolcem. Letošnje Bobre bodo s svojimi starši oziroma skrbniki lahko obiskali že dojenčki in malčki, za katere je posebno predstavo pripravilo Gledališče AEIOU, ki bo gostovalo v Hiši otrok in umetnosti. Veliko pozornosti bodo verjetno poželi tudi ogromni, večmetrski dinozavri, ki bodo nastopili v Španskih borcih v predstavi Dinozavri v cirkusu (režija Saša Jovanović). Najpogosteje izvajana avtorica Bobrov 2011 je Svetlana Makarovič. Predstave po njenih igrah in pravljicah so nastale v Mini teatru, Slovenskem mladinskem gledališču, Lutkovnem gledališču Ljubljana in Pionirskem domu. Letošnje Bobre bodo obiskali tudi gledališčniki iz Nove Gorice in Kopra, ki bodo uprizorili predstavo Grozni Gašper po sloviti knjižni uspešnici. Odrski dogodki Bobrov 2011 se bodo 11. februarja zaključili s koncertom Bisergora v Centru urbane kulture Kino Šiška.

V Kinodvoru se bodo filmu o pustolovščinah malega bobra pridružili še kakovostni mladinski filmi in uspešnice, kot so Čarobno srebro, Mali Nikec, Skrivnost iz Kellsa ter Max v zadregi ali Kdo ima danes rojstni dan?.

Posebnost Bobrov je tudi ta, da vse prireditve spremljajo delavnice, kar otrokom omogoči, da se z umetnostjo povežejo še tesneje kot sicer. »V gledališčih boste odkrivali čarobnost nastajanja predstav, pokukali v zaodrja in se družili z ustvarjalci, v kinu vas čakajo najprivlačnejši otroški in filmski junaki, v knjižnici pa boste v Bobrovem programu odkrivali, zakaj že vse leto poudarjamo, da so knjige največja zakladnica znanja in zabave,« je zapisal ljubljanski župan Zoran Janković.

Za prireditve  Bobrov 2011 bo na voljo 12.327 brezplačnih vstopnic, ki jih bodo starši od 26. januarja dalje lahko dobili v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5. Tam jih čakajo tudi lepe programske knjižice festivala.

Bobri