SMG, 22. 1. 2013

Letošnji festival kulturno-umetniške vzgoje Bobri v znamenju glasbe

Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo v letošnji peti izdaji, ki bo osredotočena na glasbo, potekal med 26. januarjem in 9. februarjem. V sklopu festivala si bodo lahko otroci, vzgojitelji, učitelji in starši ogledali več kot 120 gledaliških, glasbenih, filmskih, literarnih in likovnih prireditev.

Kot je na včerajšnji novinarski predstavitvi dejal vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroš Grilc, je pri nastajanju letošnjega festivala sodelovalo 38 kulturnih zavodov in skupin, ki bodo svoje delo predstavili na 29 prizoriščih v prestolnici.

Po njegovih besedah so Bobri postavili visok standard kulturno-umetnostne vzgoje, saj festival ni zgolj produkcija za otroke, ampak "je celotna zgodba, ki nastaja pred produkcijo, med produkcijo in po produkciji". "Je tisti element, ki otroke aktivno vključuje v doživetje umetniškega izkustva in jih spodbuja k refleksiji," je dodal.

Bobri so osredotočeni na dostopnost kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin za otroke, je izpostavil Grilc. Za obiskovalce bo na voljo več kot 15.000 brezplačnih vstopnic, ki jih bodo delili v sredo, 23. januarja, v Festivalni dvorani na Vilharjevi med 17. in 20. uro. Če jih bo kaj ostalo, bodo tam na voljo še naslednji dan, potem pa na blagajni Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) na Trgu francoske revolucije.

V sklopu letošnjih Bobrov bo potekalo 23 glasbenih prireditev in 43 gledaliških predstav, prikazanih bo 14 filmov in organiziranih 47 delavnic s področja likovne in drugih umetnosti.

V skladu z osrednjo temo bo Bobre v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) uvedla prireditev Glasba na poti avtorjev Boštjana Gombača in Janeza Dovča, sklenil pa Veliki kosovirski koncert v organizaciji LGL in CUK Kino Šiška v šišenskem centru. Veliki kosovirski koncert ne bo zgolj glasbeno doživetje, saj bodo prisotne tudi lutke, "bo cel spektakel" v režiji Barbare Hieng Samobor, je pojasnil Grilc in dodal: "Pričakujemo res pravljični zaključek."

Koordinator glasbenega programa Tibor Mihelič Syed je povedal, da so želeli glasbo med letošnjim festivalom predstaviti izven običajne oblike izvajanja - koncerta. Program želi v ospredje postaviti vlogo glasbe v drugih umetniških zvrsteh, je dodal.

Ob festivalu bo že v petek pri Mladinski knjigi v 8000 izvodih izšla slikanica Bober Bor avtorja Andreja Rozmana Roze in ilustratorja Zvonka Čoha. Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, je to zgodba o veličastni pustolovščini, svobodi, ljubezni in umetnosti.

Festival pripravlja Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z ljubljanskimi kulturnimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Izvršni producent festivala je SMG.

Bobri

Povezani dogodki

SMG, 17. 4. 2018
Srečno, Kekec!
SMG, 11. 10. 2013
Avdicija za mladega igralca
SMG, Slovenski gledališki muzej, AGRFT, Center urbane kulture Kino Šiška, 9. 3. 2010
Simpozij: »Prekvasenje« slovenske dramatike in gledališča