Gibanica, 28. 2. 2011

Gibanica: zaključek in nagrade

Včeraj, 27. februarja zvečer, se je v Kinu Šiška zaključila 5. Gibanica. Organizatorji so ob zaključku podelili tudi nagrado občinstva (občinstvo je glasovalo po vsaki predstavi z ocenami od 1 do 5).
:
:

foto Miha Fras
S povprečno oceno 4,6 je najboljšo oceno občinstva dobila predstava DUET 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. Predstava je emocionalen duet, kjer po uvodnem plesnem filmu Rosana in Gregor prepleteta plesne stile in tehnike in skozi sodobni ples spregovorita o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi. Nagrada je bila simbolična; gibanica.


Gregor Luštek in  Rosana Hribar / foto Nada Žgank

Gibanico organizatorji, ki delujejo v okviru Društva za sodobni ples Slovenije, ocenjujejo za uspešno. Predstave so bile dobro obiskane, ogledalo si jih je 1600 ljudi. Če prištejemo še razstavo, video instalacijo, oba posveta in večerne zabave, je bilo število občinstva prek 2000. Predstava Utopija 1 je odpadla zaradi bolezni.

Gibanico je obiskalo skoraj 40 tujih selektorjev oziroma programerjev, ki so po prvih odzivih sodeč zadovoljni z bero slovenskih sodobnoplesnih predstav preteklih dveh let. Nekaj gostovanj je že obljubljenih, bolj natančen izkupiček pa bo znan šele čez nekaj časa.

Gibanica se je letos osredotočila na tri cilje:

* predstavitev slovenske sodobnoplesne produkcije tujim programerjem

* predstavitev sodobnega plesa domačemu občinstvu, popularizacija sodobnega plesa in vzgajanje novega občinstva

* odpiranje prostora za strukturne rešitve za izboljšanje pogojev dela v polju sodobnega plesa

Prva dva cilja sta izpolnjena, o dobrih rezultatih pričajo visoka udeležba tujih selektorjev, polne dvorane in vabila na gostovanja. Tretji cilj so poskušali doseči z dvema posvetoma. Posvet o institucionalizaciji sodobnega plesa, ki je potekal na ministrstvu za kulturo, je bil zelo polemičen. Ministrica Majda Širca in državni sekretar Stojan Pelko sta zagotovila, da je ministrstvo rezerviralo 1.5 milijona evrov za 2011 in 2012 za institucionalizacijo sodobnega plesa in že pred časom formiralo strokovno skupino, ki pripravlja smernice oziroma predlog delovanja novega javnega zavoda. Mnenja o naravi in aktivnostih tovrstnega zavoda so deljena, zato je posvet, ki je potekal v okviru Gibanice, dobrodošlo soočenje mnenj in dialog mora teči dalje; vsi opozarjajo predvsem, da glas strokovne skupine, ki je pripravila smernice, ne sme biti preslišan. Posvet o mreži sodobnega plesa je bil namenjen predstavitvi nove mreže, ki se bo osredotočila predvsem na vzpostavitev gostovalne mreže po Sloveniji in decentralizacijo slovenskega sodobnega plesa. Udeleženci posveta so podali predloge in nasvete za delovanje mreže in opozorili tudi na pretekle neuspešne poskuse in na obstoj mreže, ki se deloma že ukvarja s sodobnim plesom: JSKD.


Ekipa Gibanice s prostovoljkami / foto Nada Žgank

Gibanica se je po podelitvi nagrad iztekla s plesno zabavo z DJ Checkmanom. Naslednja Gibanica bo pomladi 2013 in organizatorji najavljajo, da ne bo več v enaki obliki kot preteklih pet izdaj. Sledila bo predvsem želji po decentralizaciji, zato bo Gibanica verjetno postala potujoča plesna karavana.
Irina Lešnik, SiGledal, 25. 2. 2011
Sodobni ples - izmuzljiva veja umetnosti
Iztočnica Tamara Matevc, SiGledal, 26. 2. 2011
Zavračamo pozicijo brezupa
Irina Lešnik, SiGledal, 24. 2. 2011
Gibanica - plesna zgodba z odprtim koncem
Umetniški odbor Gibanice 2011, 23. 2. 2011
Nagovor umetniškega odbora ob Gibanici 2011
Andreja Podrzavnik, 24. 2. 2011
Selektorji o Gibanici 2011: Andreja Podrzavnik
Anja Roter, SiGledal, 23. 2. 2011
Že petič spečena: Gibanica 2011
Gibanica, 25. 2. 2011
Danes na Gibanici: Tam daleč stran
Gibanica, 25. 2. 2011
Danes na Gibanici: Zamrznjene podobe
Gibanica, 26. 2. 2011
Danes na Gibanici: Spomenik G2
Gibanica, 26. 2. 2011
Danes na Gibanici: Zelena luč
Gibanica, 27. 2. 2011
Gibanica 2011