Mestno gledališče ljubljansko, 16. 2. 2013

Diptih – prvi slovenski uprizoritvi – Komedija z ženskami in Črna žival žalost.

Včeraj premiera prvega dela diptiha, jutri premiera drugega ...
:
:
foto Barbara Čeferin
foto Barbara Čeferin
foto Barbara Čeferin
Foto Barbara Čeferin
Foto Barbara Čeferin
Foto Barbara Čeferin

Diptih povezuje isto prizorišče – jaso sredi gozda leta 1951 in isto jaso 60 let pozneje. V Komediji z ženskami sledimo zgodbi iz Vzhodnega Berlina leta 1951, ko je bilo potrebno ves svet zgraditi na novo, akterji so polni življenjskega optimizma in volje, verjamejo, da je s skupnimi močmi vse mogoče. V Črni živali žalost junaki t. i. hipsterji živijo v sodobnem Berlinu in nimajo nobenih eksistencialnih problemov, živijo lagodno življenje, njihov edini nasprotnik je narava. Narava, ki so jo s svojim ravnanjem (ne le kot posameznik, temvec cela generacija) uničili in sedaj se ta narava maščuje.

V obeh igrah so na preizkušnji politične prakse, etični kodeksi in odnos do narave (matere zemlje). Režiser je kot kljucni moment izpostavil pojem odgovornosti – odgovornost posameznika in celotne družbe do sebe, sočloveka in svojega okolja.

Ta obsežna freska desetletij preteklega stoletja oriše dva možna odgovora na katastrofo.

V Komediji z ženskami vidimo skupinski napor, ki so ga junaki usmerili v boljši jutri, v Črni živali žalost pa Anja Hilling navdihnjena s požari v Grčiji leta 2007, ki so tudi na simbolični ravni napovedali konec blagostanja v Evropi – sooči junake z apokalipso, s katero se soočijo kot individualisti.

Komedija z ženskami je zelo nežna komedija, narejena z veliko simpatije in nostalgije do časov doseganja plana in udarniških brigad, ki pa vseeno odpira resne teme - uveljavljanje ženske svobode in razpolaganja z lastnim telesom.

Hillingova pa je napisala sodobno tragedijo, ki je v gledališki prostor vrnila dramski dogodek, dogodek, ki se je akterjem Komedije z ženskami zgodil pred samo uprizoritvijo.

Povezani dogodki

Mestno gledališče ljubljansko, 24. 12. 2009
Severjeva nagrada 2009 Jani Zupančič
Mestno gledališče ljubljansko, 24. 12. 2020
Voščilo Mestnega gledališča ljubljanskega
Mestno gledališče ljubljansko, 3. 12. 2009
Pomladno prebujenje v MGL