STA, 4. 4. 2015

Dan nominirancev z najboljšo sodobno slovensko dramatiko

V okviru 45. Tedna slovenske drame je včeraj potekal že tradicionalni Dan nominirancev, na katerem so se predstavila najboljša nova slovenska dramska besedila. V Kranju so gostovali z Grumovo nagrado v preteklosti že nagrajeni Rok Vilčnik- rokgre, Simona Semenič, Matjaž Zupančič in Vinko Möderndorfer ter Vedrana Grisogono.
:
:
Foto: Primož Pičulin/Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Primož Pičulin/Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Primož Pičulin/Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Primož Pičulin/Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Primož Pičulin/Prešernovo gledališče Kranj

Tokrat se avtorji predstavljajo s svojimi novimi besedili, s katerimi se znova potegujejo za nagrado za najboljše novo dramsko besedilo. Vilčnik in Möderndorfer, ki sta prejela po že dve Grumovi nagradi, se predstavljata z dramama Tarzan in Tri ženske. Trikrat nagrajeni Zupančič je tokrat nominiran za Pesmi živih mrtvecev, z eno Grumovo nagrado nagrajena Semeničeva pa za dramo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije. Kot nominiranka za nagrado se jim letos pridružuje Vedrana Grisogono s komedijo Delamo na sebi.

Po mnenju petčlanske strokovne žirije, ki jo sestavljajo režiserka Renata Vidič (predsednica), kritik in teatrolog Matej Bogataj, dramaturginja in prevajalka Darja Dominkuš, igralka Vesna Jevnikar ter režiser in literat Marko Sosič, so to najboljša nova dramska besedila. Izbirali so jih med 35 besedili, prispelimi na razpis. Dobitnika Grumove nagrade pa bodo razglasili na torkovi sklepni slovesnosti Tedna slovenske drame.

Dan nominirancev pripravljajo z namenom, da bi bili dramatiki vendarle deležni večje pozornosti v medijih in širši družbi. "Dramska forma je namreč zelo težka in zahtevna ter poleg talenta od avtorjev terja tudi ogromno znanja," je opozorila umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak.

Dan nominirancev razume kot neke vrste sejem dobrih dram. Gre praktično za prvi stik besedil z gledališčniki, ki se odločajo o besedilih za prihodnje uprizoritve. Prireditev, usmerjena v predstavitev avtorjev, odpira tudi prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Tekste predstavijo skozi bralne uprizoritve, ki jih pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, kritiki, režiserji in drugi. Pomemben del zavzema tudi sodelovanje občinstva, ki z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

V soboto bo v sklopu festivala potekala še okrogla miza Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, ki bo tokrat potekala na temo Pisava in (ne)uprizarjanje Simone Semenič. Semeničeva je trenutno najbolj plodovita dramska avtorica pri nas, njena besedila pa so stalnica tudi na tujih odrih. Njen slog pisanja se izmika utečenim strukturnim normativom in vzpostavlja novo, prepoznavno avtorsko narativnost.

Izzivi uprizarjanja, ki jih sproža njena dramatika, izkazujejo visok potencial za inovativnost gledaliških prijemov, a obenem lahko zaradi svoje nekonvencionalnosti povzročajo zadrege pri umeščanju njenih besedil na repertoarje slovenskih gledališč. Razmislek o tem, kako se uveljaviti na domačih odrih in kako prodreti na tuje, bodo sogovorniki na njenem primeru razširili tudi na širšo situacijo slovenskih dramskih piscev.

Nagrada Slavka Gruma, TSD, Nagrade TSD