STA, 28. 3. 2015

Teden slovenske drame še naprej skrbi za razmah slovenske dramatike

S Komedijo o koncu sveta in podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se je včeraj dvignil zastor nad 45. Tednom slovenske drame. Slovesen začetek festivala slovenske dramatike je pospremil državni sekretar na ministrstvu za kulturo Anton Peršak, ki je kot pomemben učinek festivala izpostavil razmah slovenske dramatike v gledališčih.
:
:

Komedija o koncu sveta / Foto: Boris Voglar

Gostiteljica, direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček je poudarila, da je Teden slovenske drame (TSD) po 45 letih že zrel, a še vedno zanimiv in lahko še boljši. "Nočemo reči, da je v najboljših zrelih letih, ker temu sledi zaton. Upam, da tudi država tega ne bo dopustila," je izpostavila Drnovščkova, ki že dlje časa opozarja na finančne težave. Za tokratni festival pa državna finančna podpora sploh še ni znana.

Peršak tudi sam upa, da bodo lahko v prihodnje okrepili proračunsko podstat kulture. TSD spodbuja in privablja slovenske pisatelje, da se lotevajo dramatike in skušajo biti pri tem inovativni, je poudaril in pohvalil vztrajnost organizatorjev festivala, ki tudi v manj naklonjenih okoliščin in ob finančnih težavah vsako leto pripravljajo to praznovanje dramatike.

"Svoje gledališče podpiramo, kolikor le lahko. Kranjska občina je ena redkih, ki sredstev za kulturo tudi v teh časih ni zmanjšala," pa je poudaril drugi gostitelj festivala, kranjski župan Boštjan Trilar. Kot je izpostavil, je vizija Kranja, da bo postal kulturno, športno in gospodarsko središče regije. "Kulturno središče je že danes in ne samo gorenjsko temveč slovensko," je ocenil.

Slovesnosti se je udeležil tudi indijski veleposlanik Sarvajit Chakravarti, saj se bosta na letošnjem festivalu z deli Evalda Flisarja predstavili dve indijski gledališči. V mednarodnem programu bodo nastopila tudi avstrijsko, izraelsko in makedonsko gledališče.

Predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa je izbral Gregor Butala, ki je prepričan, da tekmovalni program letošnjega festivala odraža vsebinsko in produkcijsko pestrost uprizoritev. Med njimi so stvaritve režiserjev različnih generacij, poetik in estetike. Izhajal je iz nabora 48 predstav, ki so v minulem letu nastale na podlagi slovenskih besedil.

Kot je izpostavila Drnovščkova, Kranj gosti najboljše, kar je nastalo na osnovi slovenske dramske besede. Predstave na festivalu nam dajejo redko priložnost, da uzremo položaj slovenskega naroda, je ocenila in dodala, da je dobro gledališče iskreno in pove več od sleherne sociološke raziskave.

Pred začetkom TSD so nocoj podelili tudi nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Veliki Bršljanov venec za življenjsko delo je združenje namenilo režiserki, dramaturginji in gledališki pedagoginji Balbini Battelino Baranovič, ki nagrade nocoj ni osebno prevzela. Odličje Marija Vera za življenjsko delo na področju dramske igre pa je sprejela Olga Grad. Kot je poudarila, se ob tem danes počuti srečno in izpopolnjeno.

Priznanje Bršljanov venec za umetniške dosežke v letu 2014 je združenje dodelilo Nedi Rusjan Bric, ki se prav tako današnje slovesnosti ni mogla udeležiti. Priznanji za igralske dosežke v letu 2014 pa sta šli v roke Niki Rozman in Vladimirju Vlaškaliću.

Oba nagrajena igralca sta v izjavi izpostavila, kako velik pomen ima priznanje, podeljeno s strani stanovskih kolegov. "Ogromno pomeni, da ti kolegi potrdijo delo, ki si ga opravil," je izpostavila Rozmanova in kot mlada igralka dodala, da je zaljubljena v igralski poklic in ji je v njem lepo.

TSD