STA, 16. 6. 2019

Klovnbuf bo naselil ulice s klovni in cirkuškim duhom

S sodobno glasbeno-cirkuško improvizirano predstavo NOise Cirkus v izvedbi slovenskega kolektiva Mismo Nismo se bo danes, 16. 6., ob 18. uri v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana začel 12. festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf. Festival bo vse do 24. junija ulice Ljubljane pa tudi Vrhnike in Murske Sobote naselil s cirkuškim duhom.
:
:

Foto: Festival Klovnbuf

Klovnbuf je festival smeha, ki se jemlje resno, saj združuje dramsko in cirkuško umetnost. Letos bo s svojo 12. izdajo ponovno razveselil gledalce vseh starosti in ponudil odličnost novocirkuških izdelkov tujih in domačih ustvarjalcev na najvišji kakovostni ravni, s katero si panoga že vrsto let utira pot na najuglednejše gledališke festivale po svetu. V sklopu festivala se bo v Ljubljani, pa tudi na Vrhniki (21.6.) in v Murski Soboti (23. in 24.6.), zvrstilo več dogodkov, napovedujejo organizatorji iz Zavoda Bufeto.

Večina festivala bo potekala v prestolnici. Uvod v programski del Klovnbufa bo drevi v Stari mestni elektrarni, kjer bo ob 20. uri na sporedu predstava NOise Cirkus v izvedbi kolektiva Mismo Nismo. Gre za cirkuško improvizirano predstavo, ki uporablja lastnosti in filozofijo noise glasbe in jih prevaja v odrski in cirkuški jezik skozi raziskovanje človeške izkušnje, umeščene v prostor zavrženih predmetov a.k.a. smeti. NOise Cirkusu bo sledila še intermedijska predstava Niti v izvedbi Daniele Zajc.

V dobrem tednu dni se bodo na festivalu sicer predstavili ustvarjalci iz desetih držav. Ponedeljek bo na Kongresnem trgu ponudil predstavo Žepi polni zvezd v izvedbi Branka Potočana & Fourklor, ki "pripoveduje o malih ljudeh velikega srca", sicer pa bo poulični program na ta cirkuški ponedeljek od 10.30 pa vse do noči pester na Kongresnem trgu in v Parku Zvezda, kjer bodo nastopili številni umetniki.

V torek, sredo, petek in soboto bo večerni program potekal v Stari mestni elektrarni, kjer bodo na sporedu predstava Janus v izvedbi avstrijskega dvojca, ki ga sestavljata Michael Zandl in Tom Henden, "kolaž vizualnih anekdot o pomenu in norosti življenja" nemškega umetnika Matthiasa Romirja z naslovom Življenje so kratke zgodbe, predstava, ki jo je Branko Potočan zasnoval v sodelovanju z duom Silence, naslovljena Črni petek, ter "nedeterminiran performans, ki se razteza preko meja, označenih s trakom" z naslovom Flaque v izvedbi francoskega kolektiva Defracto.

Celodnevni festivalski program se v soboto, 22. junija, obeta tudi v ljubljanskem Parku Tivoli, kjer bodo čez dan potekale številne delavnice, med drugim učenja vrtenja hulahupa in pa vrvohodstva, vmes pa se bodo vrstile predstave.

V sklopu festivala bo potekal še laboratorij, ki bo ustvarjalcem in producentom - kar pa ne izključuje ostalih novocirkuških ljubiteljev - ponudil delavnice, tečaje, okrogle mize in tudi priložnost za neformalna druženja in mreženja.

"Za svet, ki ga ne moremo jemati resno, je rešitev le resna klovnada: umetnost, ki odpira vrata tudi tam, kjer jih ni. In odpira jih glasno, da se zatresejo vsiljene predstave o tem, kaj je res. Popelje nas v predstavo, kjer ni nič zares in je vse resnično: iz hrupa nastane glasba, iz kaosa cirkus. Odloputnimo ta vrata na ves glas, da zazveni Tišina: Tresk! Bum! Buf! Klovnbuf!," so ob letošnji izdaji zapisali organizatorji festivala iz Zavoda Bufeto.

Klovnbuf